Helena Arias, alumna de 1r de Batxillerat
Sempre he estat una apassionada de la ciència. Des de petita he tingut molta curiositat en descobrir el perquè de les coses; m’agrada aprendre i crec que les oportunitats per a fer-ho les trobem en el nostre dia a dia. L’any passat, l’escola IPSI em va donar la possibilitat de presentar-me al programa Joves i Ciència. Vaig ser seleccionada pel grup que investigava la Fotosíntesi Artificial (en recerca d’una nova font d’energia a partir de la imitació de les plantes) i he de reconèixer que ha estat una de les millors experiències que mai he viscut.
Joves i Ciència, organitzat per la Fundació Catalunya La Pedrera, és un programa que té l’objectiu de donar suport a joves científics per a què coneguin el món de la recerca i la innovació. El programa té una durada de tres anys, i es reparteix en tres fases: la primera fase consisteix en una estada a Món Natura Pirineus on els seleccionats duen a terme un projecte relacionat amb l’àmbit de recerca escollit; la segona fase consisteix en una estada en un projecte nacional o internacional (escollit sobre un llistat de propostes) on els alumnes interactuen amb grups de recerca en actiu; en la tercera fase, l’alumne ha de solicitar l’entrada en un centre de recerca o un programa internacional.
Durant l’estada, haurem de dur a terme el nostre propi projecte sobre algun tema relacionat amb la recerca d’asteroides i la caracterització de cossos celestes, i haurem de presentar-lo davant d’un tribunal.
Aquest estiu realitzarem la segona fase del programa. Tot i haver treballat sobre energies renovables en la primera fase, he estat becada per anar a l’Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) en la segona. Per a preparar-me, vaig demanar als meus companys que havien fet astronomia a la primera fase, els apunts del seu projecte. L’estada té una durada de vuit dies, i es fa simultàniament amb alumnes becats per la fundació Cellex. Assistirem a nombroses xerrades i conferències protagonitzades per investigadors reconeguts en el món de l’astrofísica. Aprofitarem les dades proporcionades pels telescopis del centre per a calcular les trajectòries dels asteroides, la seva velocitat i les dimensions. També aprendrem a programar les càmeres i fer simulacions amb ordinador per tal de visualitzar els resultats dels nostres càlculs. Durant l’estada, haurem de dur a terme el nostre propi projecte sobre algun tema relacionat amb la recerca d’asteroides i la caracterització de cossos celestes, i haurem de presentar-lo davant d’un tribunal format, en part, pels investigadors esmentats. Finalment, se’ns avaluarà el nostre progrés durant l’estada.
Indubtablement, l’experiència en un centre de recerca tan reconegut com és l’IAC, ens serà molt profitosa cara al futur, no només per a les estades de la tercera fase, sinó també per a la pròpia vida professional. Estic molt agraïda d’aquesta oportunitat única que se’m va oferir fa un any des de l’Escola i que, en l’actualitat, forma part del meu dia a dia.
Joves i Ciència és un programa que té l’objectiu de donar suport a joves científics per a què coneguin el món de la recerca i la innovació
Deixa un comentari