Pau Puig, alumne de segon deBatxillerat
Molta gent mira malament el futbol com a professió amb la justificació que els salaris dels jugadors són milionaris.

S’ha de mirar el futbol més enllà que sigui un esport, s’ha de mirar també com un negoci. Per entendre-ho, fixem-nos en la màxima categoria de futbol a Espanya, el 80% dels equips de Primera Divisió són societats anònimes, per tant estructures jurídiques literalment empresarials, amb la finalitat que el moviment de capital sigui més fluït, ja que els clubs de futbol tenen moltíssims ingressos. Les entrades a un camp de Primera Divisió valen entre 40 i 400 euros (en funció de cada club), i la mitjana anual d’espectadors al camp en tota la Primera Divisió és de 10 milions de persones, per tant, veiem les primeres petjades del capitalisme, 10 milions de persones paguen cada any entre 40 i 400 euros per veure futbol en directe. Les grans empreses saben que el futbol té moltíssima visibilitat, i per això inverteixen en clubs de futbol, per fer créixer la marca ja que saben que arribaran a milions de persones. Exemples de les empreses grans que inverteixen quantitats en futbol són Adidas, que paga 120 milions d’euros anuals al Real Madrid, o els 70 de Spotify al Futbol Club Barcelona.
Les televisions també fan una gran inversió. A Espanya, entre Movistar/Dazn i Orange paguen 1.500.000.000 d’euros pels drets d’imatge de la lliga espanyola, quantitat que es reparteix entre els clubs de la mateixa lliga, guanyant més quan millor posició a la classificació s’ha assolit, per exemple, l’any 2021, el Futbol Club Barcelona es va emportar 166 milions d’euros per drets televisiu. Per tant, tenint en compte que les televisions fan aquesta inversió i en treuen grans beneficis, hi ha molts milions de persones que estan disposades a pagar entre 50 i 70 euros cada mes per poder veure futbol des de casa. Entre les entrades al camp, patrocinadors, televisions, altres ingressos com vendes de samarretes, els aficionats financen els sous dels futbolistes, perquè directament o indirecta tots aquests diners surten de les butxaques de la gent que consumeix futbol. És un exemple claríssim de llei d’oferta i demanda, les entrades tenen un preu, veure futbol des de casa també, les samarretes també, si hi ha gent que paga aquest preu, els diners se’ls han d’emportar els protagonistes que els generen i que mouen masses de gent per veure’ls, en aquest cas, els futbolistes.
És la prova que és just el que cobren els futbolistes ja que són diners totalment legals que ells mereixen perquè aconsegueixen que la gent voluntàriament els pagui perquè disfruta veient-los.
Un altre factor important a tenir en compte és que els salaris estan regulats, perquè no es guanyin diners de forma injusta. Existeix una normativa establerta per la UEFA i les diferents federacions de futbol de cada país, anomenada Fair Play Financer, en què s’estableix que els clubs de futbol no poden pagar als futbolistes més diners dels que ha generat el club en una temporada, per molt que tinguin estalvis. De tal forma que les organitzacions d’aquest esport asseguren que els futbolistes cada temporada guanyin estrictament els diners que realment han generat i mereixen.
Els salaris dels futbolistes també són beneficiosos per a la societat, ja que aporten un 45% del seu sou a hisenda, el que fa que futbolistes com Messi, quan jugava a la lliga espanyola, que cobrava 138 milions d’euros bruts anuals, entregava prop de 60 milions d’euros anuals en impostos, la qual cosa després ajudava l’estat i la població en les despeses en l’educació o la sanitat pública. De manera que els jugadors que tenen salaris elevats, ajuden aportant-ne una gran part a la població amb la qual conviuen.
Que tots els futbolistes són milionaris és mentida. Hi ha grans exemples a les últimes dècades a la lliga espanyola. La temporada 2018-19, el davanter del Barça Luis Suárez cobraba 34,4 milions d’euros en salari brut, exactament el que cobrava tota la plantilla del Leganés, 26 jugadors en total. És el primer gran exemple per veure que els futbolistes cobren el que generen, una figura molt mediàtica d’un club molt conegut, com és Luis Suárez, cobra molt més diners perquè el seu club s’ho pot permetre, i els jugadors del Leganés que no generen tant i no fan que tanta gent els vegi, com que el seu club no té tants beneficis no els pot recompensar tant.

Igual que un altre cas, el Mallorca la temporada 2019-20, que jugant a primera divisió, només tenien un futbolista que cobrava com a mínim 1 milió d’euros, i era Kubo, cedit pel Real Madrid, per tant el club madrileny pagava la fitxa i el Mallorca no pagava cap milionada a cap jugador de la seva plantilla malgrat estar a la màxima categoria.
Tot això és la mostra que és una generalització que tots els futbolistes cobren molts diners, són excepcions, i són els que juguen a equips amb molta visibilitat que gràcies a l’oferta i la demanda poden viure molt bé.
Per últim, per demostrar que els futbolistes no són els únics que cobren molts diners, sinó que és un tema dels esportistes en general, dir que, en el top 10 del ranking d’esportistes més ben pagats l’any 2021, només 3 esportistes són futbolistes, són Leo Messi en segona posició, Cristiano Ronaldo en tercera i Neymar en sisena. L’esportista més ben pagat va ser Conor McGregor, un jugador d’arts marcials. Són dades objectives, la lupa només es centra en els futbolistes però les estadístiques diuen que només 3 dels 10 esportistes més ben pagats el darrer any són jugadors de futbol.
Per confirmar les meves teories vaig realitzar dues entrevistes. La primera d’elles al president del C.E Sabadell, Esteve Calzada, màxim responsable d’un club que va estar a la segona màxima categoria del futbol espanyol fa dues temporades i es considera un club humil però professional. A més també ha fet treballs relacionats amb el FC Barcelona i amb el Manchester City. Les respostes més destacades van ser les següents; en primer lloc, va confirmar que no tots els futbolistes són extremadament rics i que va en funció del club on juguin “El que cobren els jugadors està normalment en funció dels ingressos que tenen els clubs” (…) “Cada club sap el que pot pagar pels jugadors en funció del pressupost”. També va donar la seva opinió respecte al debat de si el que cobren els futbolistes és just o no i tenint en compte la seva important posició en aquest esport, s’ha de valorar. “Els jugadors guanyen el que es mereixen i el que algú està disposat a pagar, encara que tot sovint les xifres puguin ser inversemblants.”

La segona entrevista, va ser a un futbolista de primera divisió, de l’Espanyol, concretament, Gori. Ell també va donar la seva opinió, i acaba fent referència directa a la llei d’oferta i demanda, demostrant així que els salaris dels futbolistes surten de les butxaques dels aficionats i no és més que la realitat d’un món capitalista. Aquestes van ser les seves declaracions: “hi ha injustícies, ja que actualment hi ha molts treballadors que es juguen la vida cada dia i es sacrifiquen molt, i per tant sí que és veritat que és injust, en alguns casos, tot i que jo penso que no és totalment injust ja que els jugadors avui en dia generem molts, molts, molts diners mundialment i això ens compensa molt econòmicament”.
La conclusió final és que els sous dels futbolistes són justos. És innegable que vivim en una societat capitalista, on s’estableixen uns preus sense límit i cadascú és lliure de pagar-los o no. En el cas dels futbolistes, aconsegueixen generar un espectacle que fa que milions de persones estiguin disposades a gastar els seus estalvis en veure’ls, ja sigui des de casa o des del camp, o en comprar-se les seves samarretes. També confirmo que és una generalització, ja que com hem pogut veure en el ranking d’esportistes més ben pagats l’any 2021, el 70% es dediquen a altres esports que no són el futbol. Per últim, amb exemples com el del Leganés o el del Mallorca, casos reals i recents d’equips de primera divisió on veiem que els salaris que paguen als seus jugadors són molt més baixos del que es paguen en els clubs grans, sonats, amb molt màrqueting, i casos molt coneguts, demostrem que l’afirmació que els futbolistes guanyen grans milionades no és apta per a tots els professionals d’aquest esport.

Pots llegir més articles sobre treballs de recerca de Batxillerat aquí.
Molta gent mira malament el futbol com a professió amb la justificació que els salaris dels jugadors són milionaris
Deixa un comentari