Jordi Miralles, redactor d'ElFil
L’alumna Maria Fondevila Listán, de quart d’ESO de l’Escola IPSI, ha estat seleccionada per participar en la catorzena edició del Programa Joves i Ciència de la Fundació Catalunya – La Pedrera. Dels més de 500 alumnes que van presentar la sol·licitud per a aquesta Beca d’investigació, només 50 han estat escollits després de passar diverses proves eliminatòries.
La Maria participarà en el projecte “M13: 300.000 estrelles per entendre l’univers”.
El projecte està liderat per investigadors i investigadores del Laboratoire d’Astrophysique de Marseille, Université d’Aix-Marseille-CNRS (França), del Laboratoire d’Astrophysique de Bordeaux, Université de Bordeaux-CNRS (França), i del Departamento de Física de la Tierra, Astronomía y Astrofísica de la Universidad Complutense de Madrid.
La Maria estudiarà què són les estrelles i com es formen, per què s’agrupen en galàxies i cúmuls i quantes estrelles tenen planetes que les orbiten. En aquest projecte investigarà a fons un grup d’estrelles que podrà observar des de MónNatura Pirineus, el cúmul globular M13. Aquest estudi li permetrà repassar bona part dels conceptes utilitzats a la recerca en astronomia i relacionar-los amb els objectes i fenòmens que observarà: planetes i asteroides, estrelles variables, cúmuls, galàxies i altres objectes més exòtics. Les observacions les acompanyarà de discussions teòriques i simulacions per entendre els mecanismes físics relacionats amb cada un dels objectes.
Els cinquanta estudiants seleccionats tenen l’oportunitat de viure una experiència única participant en un dels cinc projectes de recerca científica proposats en la primera fase, que es desenvoluparà entre finals de juny i mitjans de juliol a Món Natura Pirineus, a Planes de Son (Pallars Sobirà). A cada projecte hi participaran deu estudiants.
El Programa Joves i Ciència no acaba amb les estades científiques a Món Natura Pirineus, sinó que té una continuïtat durant els dos anys posteriors, amb les estades al centre de recerca i les estades de recerca internacional. Aquestes dues fases tenen l’objectiu de seguir acostant els estudiants a la ciència, ja sigui fent una estada en un centre de recerca o en un programa internacional de ciència.
Per poder formar part de la segona fase del programa, els estudiants hauran d’escriure un article científic durant el primer trimestre de 1r de Batxillerat. La qualitat d’aquest treball serà determinant per obtenir una plaça a la següent fase del programa.
Durant l’estiu de 1r a 2n de Batxillerat, els estudiants seleccionats a la primera fase del programa podran continuar tenint experiències en investigació científica en un centre de recerca local. L’objectiu d’aquesta segona fase és que cada estudiant s’incorpori a un equip d’investigació d’un laboratori científic, on podrà treballar amb professionals de primer nivell i en grups de recerca internacionals.
Aquesta fase també inclou una única opció d’estada de recerca internacional amb places reservades per als estudiants del Programa Joves i Ciència en un prestigiós programa de ciència; així com la possibilitat de sol·licitar plaça i entrar en el procés de selecció d’alguns programes internacionals de ciència recomanats per la Fundació, però en els quals el Programa Joves i Ciència no hi té places reservades.
Com a requisit per accedir a aquesta etapa del programa, caldrà haver escrit un article científic i cursar el batxillerat científic i/o tecnològic.
En la tercera i última fase del programa els estudiants hauran de buscar pel seu compte un projecte de recerca a desenvolupar durant l’estiu de 2n de Batxillerat, ja sigui en un centre d’investigació o en un programa de ciència. L’objectiu d’aquesta fase és que siguin els propis estudiants els qui busquin un projecte de recerca en el qual treballar que s’ajusti a les seves preferències i interessos científics. Tot i que el propòsit d’aquesta fase és que els estudiants cerquin oportunitats de recerca a nivell internacional, també s’admetrà la possibilitat de realitzar una estada local en un centre o institució on l’estudiant hi tingui un interès en particular.
Com a última opció, el Programa Joves i Ciència oferirà als estudiants un nombre de places reservades limitades per participar en un programa internacional de ciència o incorporar-se en un equip d’investigació d’un centre de recerca internacional durant aquesta fase; així com la possibilitat de sol·licitar plaça i entrar en el procés de selecció d’alguns programes internacionals de ciència recomanats per la Fundació, però on el Programa Joves i Ciència tampoc no hi té places reservades.
Des de l’Escola estem convençuts que la Maria, que és una alumna excel·lent, traurà un molt bon profit d’aquesta experiència que comença aquest curs i que finalitzarà poc abans de començar els seus estudis universitaris. La seva participació en el projecte de Joves i Ciència ens fa molta il·lusió i la volem compartir amb ella i amb el seu entorn.
Altres alumnes d’IPSI han participat en aquest programa. Vols saber-ne més?
Deixa un comentari