Roger Dotú i Sara Grande, alumnes de 3r d’ESO
Les Jornades Culturals 2022 han arribat després de dos anys. L’any passat no es van poder celebrar a causa de la pandèmia i aquest curs les estàvem esperant amb ganes. Era la setmana de carnestoltes, del 12 al 25 de febrer, i venia de gust fer activitats diferents de les habituals, com sortides de caràcter cultural i xerrades educatives.
La setmana començava amb un dia normal de classe per als alumnes de 2n, 3r i 4t. No pas pels de primer, que aquell dia van fer ja una sortida. Dos grups van anar a Collserola a analitzar la flora i la fauna i els altres dos van fer un taller d’arqueologia de l’antic Egipte. Dimarts tots els alumnes de l’ESO vam sortir d’excursió a diferents llocs de Catalunya. En el nostre cas, els alumnes de tercer vam visitar el Museu del Cinema de Girona, una sortida que vam treballar des de la matèria de plàstica. La resta de sortides també tenien relació amb alguna de les matèries que es fan al llarg del curs.

A partir de dimecres ja vam començar a fer altres activitats i fins i tot vam poder entrar a l’escola una mica més tard de l’habitual. Vam fer excursions matinals per classes i a la tarda vam assistir a xerrades fetes per diferents experts en algun tema. Algunes xerrades ja venien predeterminades per l’escola però d’altres les vam poder escollir els alumnes entre unes quantes. En el cas de tercer d’ESO vam triar la que es feia la tarda de dijous.
Un dels matins vam fer una ruta a peu pel barri del Raval, on un guia ens explicava crims que s’hi havien comès fa anys i altres curiositats de la nit a Barcelona. Aquesta ruta la vam escollir per votació els alumnes de la nostra classe entre un total de vuit possibles rutes per la ciutat.

Un altre matí vam visitar el Museu Olímpic i de l’Esport on, a part de fer un recorregut per la història de l’esport, vam veure que una part important l’ocupava la informaciçó sobre les olimpíades que es van celebrar a Barcelona l’any 1992.
Una altra visita de matí va ser la que vam fer al Born, on vàrem aprendre diversos aspectes de la Guerra de Successió.
Pel que fa a les xerrades de tarda, una era sobre les millors pel·lícules de la història del cinema, feta pel periodista, crític de cinema i comunicador, Alfred Picó.
Una altra xerrada molt interessant va ser la que ens va fer l’Òscar Font sobre criptografia i codis secrets. Ens va portar una màquina original de la Segona Guerra Mundial que utilitzava el servei secret britànic per decodificar els missatges que s’enviaven els militars nazis. Es calcula que gràcies a aquesta màquina, que van anomenar “Enigma”, la guerra es va poder escurçar dos anys.
Una altra tarda vam poder escollir entre assistir a una xerrada sobre fer la volta al món en bicicleta, veure una pel·lícula sobre la màquina “Enigma”, les millors pel·lícules de terror de la història del cinema, la importància de la dona en el món de la ciència al llarg de la història i la Fundació Arrels. Per part nostra vam assistir a l’última de les xerrades, que ens va agradar molt, ja que vam parlar de la gent sense sostre que viu al carrer i de com ajudar-los amb un testimoni directe.
Hem gaudit molt d’aquest petit descans abans dels últims exàmens de la segona avaluació i creiem que és una molt bona manera d’aprendre fora de les aules i sobre temes dels que no parlem habitualment a l’escola.

Els alumnes d’ESO han fet activitats culturals durant una setmana. Han estat uns dies diferents a l’equador del segon trimestre
Deixa un comentari