Els dies 8 i 9 de febrer es va celebrar la tercera edició del FORUMEDUCA (Education Leaders Summit) a Jerez de la Frontera. Aquest esdeveniment, adreçat exclusivament al món de l’educació, va aplegar els principals protagonistes del sector: grups educatius i centres escolars d’excel·lència reconeguda, amb proveïdors de solucions educatives.
L’escola IPSI hi va ser convidada i el Daniel Klamburg, com a director, i la M. Àngels Roig, com a coordinadora, vam ser els representants de l’etapa de primària a l’esdeveniment que aplega més de 40 escoles provinents d’arreu de Catalunya i de l’Estat Espanyol.
La fórmula és força innovadora, durant dos dies intensos se celebren conferències, debats, workshops i reunions One to One per conèixer de primera mà novetats educatives. El format afavoreix les converses més informals entre directius i docents de diferents centres escolars, tan necessàries per a l’intercanvi d’experiències i per copsar les tendències educatives dels diferents centres assistents.

Aquest any l’eix vertebrador va ser la importància del benestar en l’educació. Les ponències es van iniciar amb la intervenció de Julie Nilsson Smith, Graduada a l’Escola de Comunicacions de la Universitat Webster a St. Louis, Missouri, que va fer un retrat del món actual respecte a com conviuen amb la tecnologia els infants, els adolescents i els joves i l’afectació que comporta aquest entorn en la seva salut social, emocional i mental. Cada vegada més les pantalles són presents a les nostres vides i som capaços d’interactuar amb una, dues, tres, o fins i tot quatre pantalles simultàniament: televisió, mòbil, ordinadors i tauletes, tant en l’oci com en l’estudi. Va ressaltar que els pares, les mares, els familiars i els educadors tenim la gran responsabilitat d’ensenyar els infants a fer un ús adequat de les pantalles i prevenir-ne els riscos.
A continuació va intervenir el Dr. Santi F. Gómez, psicòleg expert en salut pública, doctor en biomedicina i director global d’Investigació i Programes de la Gasol Foundation, creada per lluitar contra l’obesitat infantil, l’any 2013, pels germans Pau i Marc Gasol, campions de l’NBA. El Dr. Santi F. Gómez ha estat el principal investigador de l’estudi PASOS 2022 i ens va presentar els resultats. PASOS és un estudi pioner, l’objectiu del qual és avaluar els estils de vida i la salut de les nenes, nens i adolescents espanyols de 8 a 16 anys i les seves famílies.
L’espai de debat va estar conduït per tres ponents. L’Àlex Gordillo, psicòleg esportiu, professor titular i membre fundador de l’Associació Catalana de Psicologia de l’Esport i l’Activitat Física, la Marta Mirapeix, psicòloga, abanderada del benestar emocional dels joves i Pablo Busó, director de l’Àrea d’Investigació amb usuaris, a AIJU. El diàleg va ser molt ric i va girar entorn de la temàtica del benestar emocional, amb la intervenció de diversos participants del públic.

Els wokshops van tractar sobre temes tan diversificats com els encerts i errors de la innovació, el benestar com a concepte holístic i l’educació contextualitzada, més enllà de les matèries. Tres eixos que són denominador comú en els centres escolars i que indueixen a la reflexió sobre la pròpia pràctica educativa.
Les trobades One to One van ser molt útils per a nosaltres. Dies abans del ForumEduca vam seleccionar les temàtiques que més s’adaptaven a les necessitats de la nostra etapa. El ventall era molt ampli: projectes educatius, gestió d’empresa, tecnologia a les aules o eines per a mestres. Les trobades, curtes però intenses i didàctiques, de 20 minuts, van ser suficients per posar-nos al dia de les darreres novetats innovadores del sector.
La darrera xerrada a càrrec de l’Angel León, cuiner, nascut a Jerez de la Frontera i cap de cuina del restaurant Aponiente, ubicat al Puerto de Santa María, va ser tota una sorpresa per a nosaltres. Conegut com a “Xef del mar” per la vinculació de la seva cuina amb el món marítim, amb 4 estrelles Michelin i 3 sols Repsol, va posar en relació la ciència, la cuina i l’escola.
Ens va parlar de la seva infantesa, del seu pas complicat per l’escola, del mal de cap que va suposar per als seus pares – com a TDAH de l’època, no diagnosticat, naturalment – de la seva trajectòria professional, de la cuina que connecta natura i sostenibilitat i sobretot de creativitat, d’una creativitat que desborda l’oient.
Explicava com va aconseguir, mitjançant la ciència, aprofitar tots aquells recursos que, com a humanitat, no aprofitem del mar, per transformar-los en aliments comestibles. Així mateix, es va convertir en el primer cuiner del món en desenvolupar plàncton com a ingredient per al consum humà. El seu restaurant ha estat qualificat com el “restaurant més sostenible del món” i, tot i això, any rere any, intenta que aquell residu de matèria orgànica que es genera a la seva cuina pugui disminuir encara una mica més. Els seus projectes van des de la regeneració de salines fins a la recuperació de mètodes de conreu ancestrals.
El xef del mar, amb interès per l’aprenentatge, curiositat innata, creativitat, tenacitat, confiança en si mateix i amb una gran dosi d’energia, ha esdevingut altament competent en el seu sector, ha intensificat el seu compromís mediambiental i és un referent d’emprenedoria i de respecte per la biodiversitat.
Què més es pot demanar a qui apuntava cap al fracàs escolar?… I com n’és d’important que els nostres infants siguin competents en diferents disciplines, sàpiguen interconnectar-les, busquin resposta a tots els seus interrogants i facin recerca amb els seus iguals!Com a conclusió es pot afirmar que trobades com el ForumEduca són eines essencials per a les institucions educatives del segle XXI, que impulsen indubtablement el creixement i generen canvis favorables. Aquests tipus d’esdeveniments interconnecten professionals, obren horitzons, desperten curiositats, generen il·lusió, afavoreixen sinergies i fan avançar cap a la recerca de les millors solucions. Ha estat una sort ser una de les escoles convidades, ja que la participació en iniciatives com aquestes aporta un gran valor afegit al nostre centre. Nosaltres estem encantats d’haver-hi pogut participar. Vam marxar amb moltes expectatives i vam tornar ben carregats de nous reptes!

Deixa un comentari