Enguany a educació infantil s’ha creat una nova aula: EXITOC (experimentar i manipular). L’experimentació fa possible que els alumnes aprenguin a partir de les seves experiències i de la quotidianitat del seu entorn, afavorint així l’interès, la curiositat i la motivació pels aprenentatges.
A més a més, implica posar en joc les habilitats per resoldre problemes, per raonar, estimular el pensament crític i creatiu i exigeix posar en funcionament la capacitat de plantejar-nos reptes i de buscar solucions. En definitiva, comprendre el que estan aprenent, entendre el perquè de les coses i la seva funcionalitat.
En aquesta aula busquem que els alumnes observin, manipulin, investiguin i, a partir d’aquí, puguin crear, analitzar, descobrir, fer hipòtesis i comunicar. És a dir, iniciar-se en el món científic.
Al llarg dels dos primers trimestres les propostes a l’aula d’EXITOC han estat el grafisme i la mesura. En aquestes dues propostes es presenten els materials al seu abast de manera fàcil i accessible, dividits en tres espais diferents on els alumnes es mouen lliurement i van explorant els diferents espais proposats.
Durant la proposta de grafisme se’ls provoca a través de safates sensorials amb sorra i estris diversos per manipular, un espai vertical per poder practicar traços amb pintura i guix mullat i un espai dedicat a la creativitat i la destresa manual on poden inventar o reproduir figures.
En aquest moment els alumnes estan experimentat la mesura: pes, longitud i capacitat. En l’espai de pes hi ha diferents tipus de balances per tal que els alumnes puguin entendre el concepte de pes, pesant objectes diferents, deduint pesos, iniciar-se en les unitats de mesura… Per experimentar amb la longitud fem servir diferents eines com cintes mètriques, regles, regletes, que ens ajuden a mesurar diferents objectes de l’aula i de l’entorn, espai de l’aula, l’alçada dels alumnes, parts del cos… I per últim, en l’ambient dedicat a la capacitat hi trobem unes safates d’experimentació amb pipetes, tubs d’assaig, vasos de precipitats de diferents mesures, embuts, que provoquen que els alumnes observin, se n’adonin i facin estimacions de les diferents capacitats.
La funció de la mestra a l’aula d’EXITOC és guiar, proposar i fer una intervenció directa mitjançant el diàleg, posant nom a l’acció, aportant vocabulari nou i plantejant reptes.
Quan les sessions s’acaben es fa una conversa posterior de cloenda i de reflexió per verbalitzar el que els ha agrada i han descobert.
En definitiva, els infants són petits exploradors del món que sempre en voldran saber més i més per tal de poder comprendre l’entorn que els envolta.
Considerem que l’experimentació és un aprenentatge molt significatiu i atractiu pels infants.
Deixa un comentari