Sara Ferrer i Sara Martí, Alumnes de 1r de Batxillerat
Sóc Eloi Gabriel i sóc professor de cultura audiovisual aquí a l’escola d’entre altres coses i suposo que és el tema principal sobre el qual em fareu l’entrevista avui.
– Per què vas decidir dedicar-te a aquesta professió i no a una altra?
– De fet jo no vaig decidir la meva professió, em va anar venint, jo sóc enginyer informàtic i he acabat sent professor de cultura audiovisual i portant una mica la comunicació de l’escola, no diria per casualitat però més aviat perquè les coses m’hi han anat portant. És un tema que m’ha anat interessant i al final he arribat aquí i si et dic la veritat no sé massa com. El que sí que sé és que m’agrada molt el que faig.
– I per què t’agrada?
– M’agrada perquè toca diferents coses o aspectes de la vida que a mi em resulten molt interessants. Des del que és la comunicació fins al que és la bellesa directament, les coses boniques de la vida tan a nivell sonor, m’agrada la musica, com a nivell visual, m’agrada l’art en general i la comunicació i la cultura audiovisual n’estan plenes.
– I com definiries “cultura audiovisual”?
– La matèria de cultura audiovisual que fem a 1r de Batxillerat és una matèria que toca una mica a l’engròs molts temes de la comunicació i la cultura audiovisual.
– Per què creus que que hi ha un nombre elevat de persones que estan interessades en la cultura audiovisual?
Jo crec que ens estem tornant cada vegada més una societat audiovisual, és a dir, bona part de la comunicació que efectuem entre nosaltres és molt visual, molt d’imatge.
– Hi ha moltíssima gent que està interessada en aquesta matèria i cada cop més perquè jo crec que ens estem tornant cada vegada més una societat audiovisual, és a dir, bona part de la comunicació que efectuem entre nosaltres és molt visual, molt d’imatge. Això no treu que també tenim una part de la comunicació més oral, més parlada, i més escrita.
– Quines professions estan vinculades a l’assignatura?
– N’hi ha moltes, vull dir aquesta matèria jo crec que és interessant per moltíssimes professions o carreres perquè ara totes necessiten comunicar visualment. Les més òbvies o directes serien el periodisme, la publicitat, les arts plàstiques, el cinema, la fotografia, la comunicació audiovisual, totes aquelles carreres en les quals sigui important explicar-se, expressar, comunicar un projecte o transmetre una idea també necessitaran conèixer aquest mitjà de comunicació audiovisual,
– I llavors, sabent que ens trobem en l’era tecnològica, com creus que afectarà el cinema?
… és interessant per moltíssimes professions o carreres, el periodisme, la publicitat, les arts plàstiques, el cinema, la fotografia, la comunicació audiovisual, totes aquelles carreres en les quals sigui important explicar-se, expressar, comunicar un projecte o transmetre una idea.
– Doncs, home, és difícil de dir, perquè la sensació que tinc jo d’aquests últims anys pel que fa al cinema és que tecnològicament i a nivell d’efectes especials ha evolucionat molt i ha evolucionat tant que jo crec que ha arribat a un punt que dóna la volta i ara ha tornat una mica enrere, tinc la sensació que estem fins i tot, buscant tornar a l’autenticitat i el que eren els efectes especials i tots els efectes més tecnològics van perdent pes.
– Com creus que afectarà la publicitat?
– Jo crec que en una línia molt paral·lela, és a dir, fer publicitat avui en dia i fer-la de manera efectiva, depèn més d’un bon estudi de mercat, saber a qui t’has de dirigir, saber com el pots convèncer, saber quin és el missatge a transmetre, depèn molt més d’això que no pas d’una imatge molt impactant a nivell tecnològic.
– l el periodisme, com creus que l’afectarà?
– Jo crec que la tecnologia afectarà el periodisme també a nivell de qualitat d’imatge, de qualitat sonora i de facilitar la feina dels que estan a primera línia per captar la notícia. Per exemple, ara les últimes novetats a nivell de fotografia són càmeres de tres quarts. No són noves, però són de fa pocs anys, són càmeres molt petitones a les quals els pots acoblar òptiques o objectius que abans només es podien acoblar a càmeres reflex molt més pesades. Una càmera més lleugera que té les mateixes prestacions facilitarà molt més la feina a un periodista, per exemple, que estigui fent un reportatge en una zona en conflicte bèlic.
– Com creus que afectarà la fotografia?
– Si, és clar, la tecnologia afecta a qualsevol mitjà tecnològic. En quin grau? Jo crec que en el cas de la fotografia, afecta en un grau tecnològic. Què tenim? Tenim fotografies que tenen més qualitat, més resolució, un grau de lluminositat més bo i som capaços de captar, en situacions més difícils, fotografies que abans eren més complexes de treballar. El que cal valorar sempre és fins a quin punt això és el més important d’una fotografia.
A mi, m’agrada veure la qualitat tant a nivell de video com d’imatge fixa. Però m’interessa molt més un bon guió en una pel·lícula que uns bons efectes especials, que també m’interessen però em manté més entretingut un bon guió. I a nivell de fotografia, que sigui complexa, que sigui difícil d’interpretar, que intueixis que hi ha un missatge al darrere, que sigui ambigua, que en puguis fer una anàlisi més connotativa, més profunda que no pas una fotografia que simplement és bonica o que visualment és atractiva.
L’Eloi Gabriel ens parla de l’abast de la matèria de Cultura Audiovisual, que atrau l’interès de nombrosos alumnes de Batxillerat.
Deixa un comentari