Laura Parra, mestra de música a Educació Infantil.
Comprendre el pas del temps, les estacions, i viure’l a través de les festes tradicionals que hi estan associades forma part del currículum d’Educació Infantil però també constitueix un eix vertebrador del nostre Projecte Educatiu, de la nostra identitat com a escola. Així, cada curs comencem preparant la Festa Major de Barcelona: La Mercè, punt d’arrencada i benvinguda oficial al nou tram escolar.
Tant a l’aula del grup, amb la tutora, com a la de música, amb l’especialista – la Laura-, anem preparant les cançons que acompanyaran la “posada en escena”: fer vivencial la festa per als nostres alumnes. Durant aquella setmana es fan balls de bastons, es canten les cançons relacionades (“Drac ferotge”, “El gegant petit”, “La dansa del gegant”…), es treuen els gegants de l’escola, els capgrossos, recorden els contes i històries sobre la Tardor… i fins i tot tenen l’oportunitat de veure i sentir de ben a prop l’instrument estrella de tota festa major: la gralla.
Després de les llargues vacances d’estiu ja ha arribat la tardor i, amb ella, les primeres ocasions per trobar-nos i celebrar plegats el canvi d’estació. Els nostres capgrossos representen les tres estacions en què venim a l’escola i l’escenificació del conte és el tret de sortida per a la festa de la Castanyada. En aquesta ocasió els nens tindran l’oportunitat de viure en primera persona el que significa fer el paper de portador del capgròs. A més a més, tots els grups treballen les cançons relacionades amb la tardor i els alumnes de P5 preparen especialment “La rumba de les castanyes”, fent de castanyers i castanyeres per als seus companys més petits. Aquell dia venen vestits de casa per a l’ocasió i tenen la tasca de repartir les castanyes a tots els seus companys de P3, P4 i P5. D’aquesta manera vivim amb caliu la nostra primera gran trobada, donant el protagonisme als nens més grans del cicle i acollint als nous companys de P3, que ja han acabat el seu procés d’adaptació. Benvinguts a l’escola!
Entendre les nostres festes i tradicions. Una aproximació des de l’Educació Infantil
Deixa un comentari