Guiomar de Sárraga, alumna de 2n de Batxillerat
Des dels inicis de la història humana els animals apareixen com acompanyants de les nostres vides, tant en àrees de caça i protecció com en àmbits familiars, els hem vist al nostre costat. A l’antiga Grècia ja es van començar a utilitzar animals amb una finalitat terapèutica, però no va ser fins a finals del segle XX que es va crear el terme de les teràpies assistides amb animals.
El meu treball de recerca busca demostrar l’efectivitat de les teràpies assistides amb animals per concloure si la hipòtesi: les teràpies assistides amb animals milloren el benestar físic i emocional de les persones, és certa. Per comprovar la veracitat de la meva hipòtesi he seguit quatre mètodes diferents. Per començar, he fet un recull bibliogràfic de publicacions científiques sobre estudis que s’han fet per demostrar l’eficàcia de les teràpies amb animals en diferents àmbits. Com que en la majoria s’estudien els nivells fisiològics del cos humà abans i després d’interactuar amb animals, he pogut establir una base científica al meu treball. A continuació, vaig dur a terme entrevistes de camp a diferents persones i professionals relacionats amb la hipòtesi inicial, que m’han permès obtenir el punt de vista tant dels professionals que exerceixen la teràpia, com dels pares de pacients. A més a més, vaig observar com a voluntària el funcionament de les teràpies amb gossos en un Hospital Infantil i també vaig observar sessions de teràpia assistida amb cavalls en un centre d’equinoteràpia.
Un cop analitzats els estudis, les entrevistes i les observacions de la teràpia, he pogut concloure que les teràpies assistides amb animals tenen un impacte positiu en el benestar físic i emocional de les persones. Els resultats s’han vist recolzats amb biomarcadors utilitzats en les publicacions científiques analitzades, que demostren amb evidències biològiques la hipòtesi inicial. Alguns exemples d’aquestes millores fisiològiques que han experimentat els pacients després d’interactuar amb animals són: l’increment de neuroquímics relacionats amb el plaer i la relaxació (oxitocina, prolactina, beta-feniletilamina…), una millora del ritme cardíac, una disminució de la pressió arterial, entre d’altres.
Durant la meva visita al centre d’equinoteràpia, vaig coincidir amb pacients que acudeixen a teràpies assistides amb cavalls per obtenir diferents finalitats. En primer lloc, vaig observar canvis positius en l’estat d’ànim i humor (reducció de l’estrès i l’ansietat) d’un pacient amb trastorn de l’espectre autista, abans d’estar en contacte amb l’animal i un cop havent interactuat amb ell. En segon lloc, vaig poder comprovar en el cas d’una pacient cega, amb sensibilitat al soroll i les persones, una recuperació de la mobilitat de les cames i una millora en l’equilibri al llarg de la realització de la teràpia de manera continuada. En últim lloc, amb un pacient que pateix la malaltia neurodegenerativa de distròfia muscular de Duchenne, vaig poder reportar tant millores físiques com emocionals. En l’àmbit físic, al llarg del temps que ha seguit aquesta teràpia, s’ha produït una millora motora en el seu cos, ja que amb aquesta teràpia se li allarga el temps de marxa i se li redueix la pèrdua de mobilitat. En l’àmbit emocional, el pacient va experimentar molta felicitat en entrar en contacte amb el cavall.
Amb l’entrevista que vaig realitzar al pare d’un pacient amb dificultats de mobilitat i cognició que assisteix a sessions de teràpia amb cavalls vaig poder concloure, des de la seva visió, que la interacció amb l’animal és beneficiosa per al seu fill. “Els animals sempre estan tranquils, sempre tenen bon caràcter, llavors això ajuda molt a calmar els nens, perquè no s’enfronten com s’enfrontarien a una situació amb persones, amb adults…”, em va afirmar l’entrevistat.
En definitiva, puc afirmar que la meva hipòtesi inicial: les teràpies assistides amb animals milloren el benestar físic i emocional de les persones, és certa. A partir del vincle que s’estableix entre els humans i els animals, si aquest es basa en una relació d’estima i confiança, es poden produir beneficis que permetin la millora de la salut física i mental de les persones.
Voleu saber més sobre els TRs? Cliqueu aquí!
Les teràpies assistides amb animals poden produir millores físiques i emocionals en les persones?
Deixa un comentari