Eduard Mayné, professor de Física i Tecnologia a batxillerat i ESO, i professor de l’extraescolar de robòtica
Des de l’Escola volem potenciar l’ús correcte de les noves tecnologies i plantejar escenaris diversos on poder aplicar-les perquè tinguin un impacte alliberador i posar en valor l’acció positiva que poden generar. A l’extraescolar de robòtica hem creat aquest espai de la mà de l’empresa LEGO, a través d’un concurs de caràcter internacional, amb l’objectiu de promoure l’interès per l’aprenentatge.

Aquest concurs potencia la tecnologia però sobretot potencia el treball en valors, és per això que a l’Escola ens resulta tan interessant. En aquest sentit cal destacar que s’evita sempre la competició entre participants i es fomenta la cooperació com a base per assolir qualsevol objectiu.
Sota aquestes premisses l’extraescolar de robòtica pretén fer atractiu l’aprenentatge de diferents artefactes mecànics i conèixer com es transmeten els moviments entre rodes politges i palanques. Serà necessari també que els alumnes aprenguin un llenguatge de programació per comunicar-se amb el robot. Tot aquest aprenentatge persegueix l’objectiu de dissenyar i construir, amb peces LEGO, un robot capaç de realitzar unes missions concretes.
El concurs té una segona vessant que consisteix a resoldre un projecte d’innovació. Aquest projecte planteja un problema social i cal trobar la manera de poder-lo resoldre a través de coneixements i imaginació al servei de la tecnologia.
Tots aquests aprenentatges es duen a terme amb l’experimentació, l’emprenedoria dels participants i el guiatge de l’entrenador, és feina dels alumnes buscar solucions als errors i arribar a les conclusions necessàries per resoldre les missions amb l’ajuda de l’entrenador per no defallir en els moments difícils.
En aquesta activitat barregem les diferents edats de l’ESO i és aquí on es posen de manifest les diferents habilitats dels alumnes, independentment de l’edat que tinguin, alguns brillen per la creativitat a l’hora de dissenyar, d’altres tenen la maduresa suficient per sobrepassar els errors i arribar a les solucions de manera efectiva, d’altres aporten la motivació i l’interès per l’aprenentatge. Tots aprenen de tots i gràcies a aquesta diversitat d’habilitats dels que cooperen i gràcies a la afinitat que els uneix es formen vincles entre iguals sense tenir en compte el curs, vincles d’amistat i respecte que van més enllà de les portes de la classe, aquest és un dels grans objectius d’aquesta activitat extraescolar.
Aquí podeu veure un video dels alumnes gaudint de l’activitat el novembre de l’any passat.
Tecnologia al servei del treball en valors i de l’amistat entre diferents edats. A robòtica extraescolar els alumnes construeixen programes que connecten i interactuen amb artefactes inventats i construiïs per ells mateixos.
Deixa un comentari