Joan Cararach, professor de Batxillerat
El proppassat dilluns 30 d’octubre les alumnes de 2n curs del Batxillerat d’Arts van portar a terme una activitat que després d’uns quants cursos gairebé s’ha convertit en una tradició: la sortida de paisatge.
El tercer gran bloc d’activitats del 1r trimestre de la matèria de Dibuix Artístic (DA, entre nosaltres) de 2n, després d’un treball d’aproximació al dibuix científic i d’una feina sobre l’àmbit de la natura morta que estan acabant amb l’execució a l’oli d’una vanitas, el dediquen al paisatge. Els seus antecedents històrics els han treballat a Fonaments de l’Art i la seva aplicació pràctica, que acabarà amb una pintura en acrílic, té una preparació d’exposició directa al treball a l’aire lliure que inclourà esbossos avançats en aquarel·la, aiguada de tinta xinesa, llapis de color i retolador negre de punta fina.
D’hora al matí ens dirigim, en primer lloc, a la Barceloneta, i el dia gris i ennuvolat no sembla invitar molt a la pintura, però el record de quadres del Barroc holandès o del Monjo davant del mar, de Friedrich, de seguida faran que els alumnes facin quallar els primers resultats; al cap d’una hora i poc ens traslladem al parc de la Ciutadella, i allà es posaran a prova amb perspectives, branques i fulles. L’última ubicació ens porta al cor del barri de la Ribera, i en dos indrets dels que abans es considerarien ‘pintorescs’ treballaran una mica per aprendre a mirar el paisatge urbà i seleccionar allò que val la pena representar, a enquadrar i composar.
És difícil que els seus treball acompleixin les seves (altes) expectatives, és clar, ara mateix estem treballant la pintura impressionista a FA, i els boulevards de Pissarro, les catedrals de Rouen o els nenúfars de Monet fan que de tan en tant se sentin expressions d’admiració a l’aula, sobre tot per la aparent facilitat i espontaneïtat de la pinzellada que, com se’ls explica, només s’assoleix amb l’experiència. Quan has pintat dos-cents paisatges, és difícil que el dos-cents un et surti malament (recordeu que Van Gogh va fer nou-cents quadres, entre retrats, paisatges i natures mortes, en dos anys de dedicació exclusiva, sí, sí, més d’un quadre al dia).
Després d’aquest bany de tècniques i temes tradicionals, el segon trimestre farem coses més interessants per experimentals, us mantindrem informats…
A batxillerat sortim a pintar, aquest any a la Barceloneta, aquarel·la, tinta … Però després a classe treballem l’acrílic.
Deixa un comentari