Andrea Llopis, alumna de 2n de Batxillerat
En els darrers anys, al barri de l’Eixample hi ha hagut un increment del 73% de pisos turístics. Això ens fa reflexionar que si aquest increment continua a l’alça provocarà un èxode de la població a fora de la ciutat i els barris més cèntrics, es veuran habitats principalment per turistes de curta estada. Davant d’aquesta problemàtica, plantejo aquest projecte que consisteix en una recerca sobre la reforma d’un garatge i el canvi d’ús en un habitatge sostenible.
En aquest projecte, principalment plantegem l’estudi de l’espai, amb una dimensió mínima essencial per a obtenir el permís d’obres per a un canvi d’ús. A continuació, es determinaran les instal·lacions necessàries com són l’electricitat, una adequada ventilació, l’aigua i l’aïllament tèrmic. Tenint en compte que haurà de ser un habitatge sostenible, considerarem la instal·lació de plaques solars i sòl radiant per al consum d’energia sostenible.
Segons la normativa actual, qualsevol local amb un mínim de 40 m2 és susceptible de ser transformat en habitatge. Cal que disposi d’unes característiques bàsiques com són: un dormitori, un bany, una sala d’estar, cuina i menjador. A més és imprescindible que tingui accés a l’aigua corrent i a la xarxa de subministrament elèctrica. Aquest requisits són fàcilment abastables per la majoria d’indrets de Barcelona.
Donades aquestes circumstàncies, i tenint en compte l’emergència climàtica actual, era impensable concebre un projecte que no contemplés una visió ecològica. Així doncs, la millor opció era buscar uns mètodes de confort per al nostre habitatge que fossin respectuosos amb el medi ambient. Amb l’ànim de reduir les emissions de CO₂ del nostre habitatge, vam optar per instal·lar terra radiant de baix consum, plaques solars fotovoltaiques i tèrmiques, i punts d’il·luminació LED, equilibrant d’aquesta manera la demanda i el consum energètic.
És necessari, però, tenir en compte la importància de l’interior d’un espai. Per tant, és crucial fer-ne un bon disseny. Elements com els estampats, la llum i els colors fan que un espai impersonal canviï radicalment esdevenint un habitatge únic i acollidor.
La dificultat per accedir a un habitatge pot portar a viure en condicions i espais vulnerables, però amb petits locals actualment tancats i fent una petita intervenció podem transformar-los i convertir-los en una bona opció de lloguer social accessible per la gent jove que cerca un espai reduït, ben distribuït i econòmic per poder independitzar-se.
Finalment, durant la investigació s’ha pogut comprovar que és possible millorar la situació actual donant peu a projectes innovadors que milloraran la qualitat de vida de les noves generacions.
Per llegir més sobre treballs de recerca, feu clic aquí.
En aquest article es parla de la reforma completa d’un garatge que ha estat totalment transformat, amb mètodes sostenibles, en un habitatge
Deixa un comentari