Mireia Brescó, alumna de 2n de Batxillerat
Finals de Maig 2017, 4t de la ESO. Tot això dels col·lutoris va començar quan vaig apuntar-me a realitzar un curs de microbiologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Sí,sí… arran d’un curset d’estiu on vaig aprendre algunes tècniques de laboratori i a treballar amb estris característics del grau! Va ser un curs molt intens, amb companys d’altres instituts, cursos i fins tot companys universitaris.
A mesura que anaven passant els dies aprenia nous conceptes, tècniques i també vaig poder realitzar un parell de pràctiques que em van proporcionar més experiència al laboratori
Va ser llavors que veient que el món de la microbiologia em tenia atrapada, vaig decidir que el meu Treball de Recerca potser hauria d’anar sobre aquest camp de la ciència.
Setembre 2017, comença Batxillerat! Tot són preguntes, quina carrera voldràs estudiar? Hauré escollit bé la branca? Com he de fer el Treball de Recerca? I aquí comença l’aventura. Des de ben petita m’havia interessat per l’ofici d’odontòleg i el fet d’haver portat ortodòncia em va apropar més cap aquest món. Aquesta inquietud, afegint-hi l’interès sobre la Microbiologia, em va fer plantejar que potser podia ajuntar les dues especialitats i donar al treball un “aire” de ciències de la salut.
Un cop decidida la temàtica general del projecte, necessitava un laboratori per dur a terme les pràctiques. Aquesta situació em va fer trontollar tota la il·lusió que tenia per dur a terme el projecte. Com podia accedir a un laboratori per dur a terme les pràctiques? Cap familiar, ni amic, ni veïns treballaven o tenien accés a un laboratori.

Va ser, doncs, quan vaig començar a contactar via e-mail amb tota mena d’empreses, Clíniques, Hospitals i Universitats, exposant quin era el meu objectiu, com ho volia fer i què necessitava. No ho tenia fàcil, i ho sabia.
Anaven passant els dies, i en general les meves peticions van ser rebutjades i/ o ignorades, però una tarda, mentre revisava el meu correu, vaig rebre un e-mail de la Vall d’Hebron. M’escrivia el Dr. Pumarola, director del departament de Microbiologia de la Vall d’Hebron. Tenia interès per saber més sobre la meva proposta i va donar-me el vist i plau per poder utilitzar els laboratoris de la Vall d’Hebron.
Recordo amb molta emoció aquell moment. Ja donava per perdut el treball i ja estava plantejant-me canviar la temàtica per tal de poder sortir-me’n.
El Dr. Pumarola va presentar-me la Dra. Virgínia Garrido. Ella em va tutoritzar les pràctiques i va permetre que pogués seguir amb seguretat i amb tots els recursos possibles el meu treball. Vaig poder accedir a Laboratoris i departaments que mai no hauria somiat. Tanmateix, em sento molt afortunada d’haver creat vincles d’amistat amb gent professional que hi treballava.
Van ser les pràctiques les que em van donar un “extra” de motivació i ganes de seguir fent el projecte, de fet, no era gaire conscient del que havia aconseguit fins llavors.
Gràcies al meu tutor Jordi Dantart em vaig poder organitzar millor el temps i tenir cura dels detalls imprescindibles per a la bona elaboració d’un treball científic.

Els recursos que vaig emprar en primer lloc van ser algunes pàgines web d’on vaig extreure informació, fotografies, gràfiques i articles que em van permetre complementar els meus coneixements previs. Informació que vaig completar amb els dubtes que van anar sorgint-me pel camí i que junt amb la Dra. Virgínia Garrido vaig anar resolent.
El temps era or i havia d’organitzar-me bé. Així que anava avançant el Treball de Recerca respecte a la part teòrica tant com vaig poder. Vaig marcar-me la fita de tenir el treball gairebé enllestit abans de l’estiu. I durant la Setmana Santa, vaig aprofitar totes les vacances per treballar al Laboratori del Banc de Sang de la Vall d’Hebron.
La resta, la vaig fer durant els mesos de març i juny per tal de poder gaudir de l’estiu sense preocupacions ni tasques pendents i finalment, durant el mes de setembre vaig fer la revisió i vaig acabar d’ultimar els petits detalls que faltaven.
Estic molt satisfeta del meu treball, de tot l’esforç i temps que hi he dedicat. De vegades hi penso i em pregunto: I si no hagués fet aquell curs de microbiologia? Què hauria fet?

La meva experiència personal del Treball de recerca
Deixa un comentari