Ariadna Nielles, alumna de 2n de Batxillerat
El treball de recerca va començar quan vaig conèixer la petita població de Béixec, un llogaret mig abandonat a la falda del Cadí, habitat actualment només per una persona. Volia esbrinar què es pot fer per recuperar-lo i que torni a gaudir d’una nova etapa com a població dins el nucli de Montellà i Martinet i de la comarca de la Cerdanya.
Béixec durant molts anys va ser una petita població amb un grup de famílies que vivien del camp i de la ramaderia, que van veure créixer els seus fills envoltats de natura i dificultats. Poc a poc, amb el pas dels anys, van anar canviant les coses, van aconseguir la llum, l’aigua corrent a les cases, i finalment el vehicle privat, els cotxes.
L’interès dels pares va ser que els seus fills poguessin estudiar i els portaven amb cotxe fins a Martinet o fins i tot els van enviar a La Seu d’Urgell. Aquest jovent, a mida que anava creixent, va començar a marxar buscant noves oportunitats i el poble es va anar buidant.
Anys més tard va néixer una segona oportunitat, les segones residències. La comarca de la Cerdanya s’ha convertit en una zona molt turística, però les dificultats en les connexions, una carretera molt estreta i amb una circulació complicada, i que es troba a la part de la comarca més allunyada de les grans atraccions turístiques com les estacions d’esquí alpí, l’ha deixat fora d’aquestes rutes en favor d’altres poblacions de la zona.
Aquestes poblacions rurals, de muntanya i lluny dels nuclis urbans habitats, tenen problemàtiques importants, com són la connectivitat a internet i la necessitat de desenvolupar grans actuacions urbanístiques i obres de manteniment i reforma dels edificis actuals existents, l’elevat cost de la construcció tradicional ceretana i grans dificultats administratives per iniciar projectes nous, també ha dificultat que els residents habituals de la Cerdanya s’hi poguessin interessar.
Amb aquesta situació, i analitzant quines són les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats de la Cerdanya, estudiant la normativa urbanística i què s’hi pot fer, s’han plantejat un conjunt de propostes que des del meu punt de vista podrien ajudar a la recuperació del poble.
En primer lloc crec que Béixec s’ha de posar en el mapa. És necessari que la gent de la comarca i els turistes coneguin on és, el seu entorn i les fantàstiques vistes del Cadí que ens regala la seva ubicació única i exclusiva, i perquè això passi s’han d’impulsar noves rutes de senderisme o BTT des d’aquesta població, emprendre algunes accions per recuperar la memòria històrica de les persones que hi van viure i d’alguns elements arquitectònics singulars del lloc, parlo de l’església de Sant Iscle i Santa Victòria o el safareig, centre de tantes reunions dels seus habitants.
Un altre punt molt important és aconseguir que els seus residents puguin connectar-se a internet, això els permetrà poder treballar, estudiar o estar en contacte amb amics i familiars durant les seves estades a la població. La meva proposta s’ha centrat en el nou servei d’internet per satèl·lit que està ofertant l’empresa Starlink juntament amb la companyia Movistar que és qui en fa la comercialització. Sóc conscient que malgrat tenir un preu una mica superior assegura aquesta connectivitat en poblacions on les grans companyies mai faran l’esforç de portar-hi la fibra com tenim a les grans ciutats.
Finalment es considera molt important la implicació de les administracions públiques. No és senzill fer lleis per a tothom, però des del territori s’han d’entendre les necessitats que tenen els propietaris, s’han de valorar de forma diferent quines són les accions per mantenir, conservar i fins i tot rehabilitar cases; i les obres noves que sí que han de tenir un tractament ajustat a llei.
També és molt necessari que quan es pensa en projectes de millora urbanística es tingui en compte què es demana, quins costos poden tenir i si hi haurà algú disposat a invertir diners per al seu desenvolupament, o bé s’han de fer projectes més assequibles i que puguin generar un creixement més orgànic i natural, que poc a poc es puguin desenvolupar les millores i que la població tingui interès a tirar-les endavant. És molt necessari que es miri el territori amb uns altres ulls, que es pensi en el què està passant, com la gent jove està marxant i abandonant les feines del camp i què es pot fer per col·laborar en la recuperació d’aquests pobles.
Després de tot aquest temps treballant en aquest projecte he arribat a una conclusió, calen molts diners i la implicació de moltes persones per poder tirar endavant un projecte com aquest i aconseguir que Béixec es recuperi i torni a tenir una nova oportunitat, però també és cert que hi ha tasques que no són cares i que poden ajudar a mantenir la flama de la vida d’un poble com aquest, recollir la memòria històrica del poble i fer l’esforç de promocionar-lo i que aparegui en les rutes turístiques.
També és cert que la innovació tecnològica pot ajudar-nos a trobar solucions a problemes que tenim i aquest ha estat el cas del sistema d’internet per satèl·lit, o podríem pensar en més gran, la desconnexió de la xarxa elèctrica a través d’un sistema de plaques fotovoltaiques.
M’agradaria que el poble de Béixec pogués recuperar la seva vida, perquè la seva gent s’ho mereix.
Un llogaret mig abandonat a la falda del Cadí, una oportunitat.
Deixa un comentari