Crear aliments funcionals que contribueixin al desenvolupament de les capacitats cognitives en els infants és possible.
Aquesta és la hipòtesi que em vaig plantejar després de pensar molt quin podia ser el tema del meu treball de recerca. Em va costar decidir-me perquè volia que complís tres requisits. En primer lloc, que estigués relacionat amb una de les dues assignatures que m’interessen més, biologia i química. En segon lloc, com que encara no sé ben bé a què em vull dedicar en el futur, esperava que aquest treball m’ajudés a saber si realment em veia estudiant alguna carrera relacionada amb aquestes dues assignatures. En tercer lloc, per a mi era important que el treball no fos només bibliogràfic; volia que tingués una part experimental, perquè trobava més interessant i em feia més il·lusió fer un treball pràctic. Finalment, vaig decidir orientar la part bibliogràfica al món de la nutrició i la part experimental a l’àmbit de la química.
Vaig partir de la constatació que en la dieta dels infants hi ha una carència d’omega 3 que es podria resoldre amb un aliment funcional. A partir d’aquí, vaig començar amb la part teòrica. Per una banda, vaig buscar informació relacionada amb el aliments funcionals, aliments que, a part d’aportar valors nutritius, produeixen un benefici per a la salut perquè contenen algun ingredient que l’afavoreix. D’altra banda, vaig investigar totes les propietats de l’omega 3. Partint dels lípids en general, vaig anar desglossant-ne tots els tipus fins a arribar a l’àcid gras essencial poliinsaturat que és l’omega 3. Vaig estudiar els beneficis que aporta la ingesta d’omega 3, els perjudicis que provoca la seva carència, les dosis recomanades i les diferents formes d’obtenció d’aquest complement.
… tinc la certesa que hi ha molta feina a fer en l’àmbit de la nutrició i que ctualment tenim molts mitjans per avançar i molta informació per convèncer-nos de la importància d’una bona alimentació.
Un cop feta la part bibliogràfica, vaig començar la part experimental, que tenia com a objectiu fer un aliment funcional que aportés la dosi diària recomanada d’omega 3. El repte de l’experiment era aconseguir que l’aliment tingués un gust agradable per als nens, és a dir, emmascarar el fort gust de peix propi de l’omega 3. Em vaig proposar fer dos productes diferents, un batut i una magdalena, per comprovar si el fet que estigués sotmès a temperatura de forn o no, i el fet que fos un aliment líquid o sòlid, suposaven alguna diferència a l’hora d’emmascarar el gust de l’omega 3. Ho vaig fer mitjançant un control de variables, fent diversos experiments en cadascun dels quals vaig aïllar una variable referent a alguna característica del producte. D’aquesta manera vaig obtenir la magdalena i el batut finals.
Per comprovar si el producte suposava una bona experiència sensorial per als infants, vaig fer un tast a cegues amb nens i nenes de l’escola de dues franges d’edat (un grup de sis i set anys i un altre de nou i deu anys) que van tastar el batut i la magdalena amb i sense omega 3. Després vaig entregar als participants una enquesta per comprovar quin producte els havia agradat més. Segons l’enquesta, tant en el batut com en la magdalena va haver-hi més nens a qui va agradar més el producte sense omega 3, però els productes amb omega 3 també van agradar molt, sobretot la magdalena.
Per tant, després de la part bibliogràfica, el procés experimental i la comprovació dels resultats, vaig constatar que la hipòtesi inicial del treball és certa, és a dir, que efectivament és possible crear un aliment funcional que contribueixi al desenvolupament de les capacitats cognitives en els infants. Els resultats obtinguts em van permetre comprovar que el producte més factible de cara al consum és la magdalena, ja que, per una banda, és el que va agradar més als nens i, per l’altra, la seva elaboració és més fàcil.
Personalment m’ha agradat molt fer aquest treball; s’ha ajustat als meus gustos i als requisits que volia que complís. Ha estat un camí llarg i laboriós però l’he gaudit molt. Fins ara no havia fet mai un treball tan llarg i important; ha estat una experiència nova d’on he pogut extreure molts coneixements. He après molts aspectes relacionats amb la nutrició que desconeixia i que m’han interessat, especialment sobre els aliments funcionals, un món desconegut per a mi i que m’ha encantat estudiar. També he après les característiques bioquímiques dels diferents tipus de lípids. He trobat molt interessant el mètode científic utilitzat per a elaborar els dos productes, aïllant primer les variables i anant-les perfilant en cada experiment. M’ha semblat una manera objectiva, fiable i útil de fer experiments i analitzar-ne els resultats.
Acabo aquest treball amb la certesa que hi ha molta feina a fer en l’àmbit de la nutrició. Actualment tenim molts mitjans per avançar i molta informació per convèncer-nos de la importància d’una bona alimentació. No pot ser que la població en general estigui poc informada sobre la manca d’omega 3 en l’alimentació infantil i sobre els efectes que això comporta en el desenvolupament de les capacitats cognitives dels infants. La ciència demostra cada vegada més que, en gran part, som el que mengem.
Vaig començar el treball de recerca amb l’objectiu que m’orientés en el meu futur. L’acabo amb la certesa de voler estudiar alguna carrera relacionada amb la matèria tractada en el treball.