En aquest segon article (part II) farem referència als tallers impartits pels codocents i al treball específic des de les tutories, a primer de primària. Parlarem de càpsules de lectura i dimensió literària, robòtica, sessions paral·leles i simultànies que es fan en grup diversificat segons el camí lector de cada infant i sessions tutorials de treball específic de la llengua.
Càpsules de lectura
Un cop per setmana, amb codocència, reforcem l’aprenentatge de la lectura des d’un vessant més lúdic mitjançant el treball per racons. Durant el primer trimestre hem presentat el material i la dinàmica per aconseguir autonomia a l’hora de triar i desenvolupar el que hem anomenat com “Càpsules de lectura”. Durant el segon trimestre, han tingut l’oportunitat de manipular i experimentar els diferents jocs, per autoregular-se segons el seu ritme d’aprenentatge, obtenint d’aquesta manera una activitat multinivell a l’aula. El tercer trimestre és una etapa en què se senten segurs i dominen el procés, raó per la qual en gaudeixen en tota la seva plenitud.
Dimensió literària
Aquest curs 21-22, hem ampliat a 1r EP la proposta d’afavorir el gust per la lectura, que ja es duu a terme a Educació Infantil.
A 1r hem creat el “Racó literari”. Al replà s’hi ha ubicat un espai amb llibres i revistes de la biblioteca de l’escola, sobre el tema que volem treballar. Els actualitzem quan canviem de llibre. L’espai està ambientat amb imatges relacionades amb l’àlbum il·lustrat que estem treballant en aquell moment, per tema o temes que poden sorgir a l’aula, quan el llegim. Poden sortir a llegir-los a l’espai del Racó literari.
Fem una sessió cada setmana a una aula de 1r. Repassem les parts essencials d’un llibre i les dades bàsiques. Seguim amb la lectura en veu alta, per part de la mestra codocent, i la visualització de les il·lustracions. Es pot ambientar també amb objectes relacionats amb el tema del conte.
Durant la lectura sorgeixen molts temes, preguntes, dubtes, per part dels infants. Debaten entre ells, la mestra que fa la lectura i el tutor o tutora.
Sorgeixen temes realment interessants: la confiança, l’autoestima, la diversitat, l’empatia, etc. Si no en surten, podem llençar alguna pregunta per tal de motivar-los.
Les sessions finalitzen lliurant a cada alumne alguna proposta manipulativa com un dibuix per acolorir, o un punt de llibre sobre el tema, o trencaclosques i el vídeo, si és possible, del conte explicat a YouTube. D’aquesta manera el poden compartir, si ho desitgen, amb la família i gaudir-lo novament.

Dimensió literària: programació i robòtica.
Durant aquest curs hem parlat al voltant de la que es considera la primera programadora de la història, Ada Lovelace. A través de la seva vida ens hem inspirat per dissenyar i prototipar possibles nous invents que ens puguin ajudar a resoldre els petits o grans problemes dels nostres alumnes o de la societat en general. A més, per tal de millorar la comprensió lectora, hem fet un acostament a una de les múltiples estratègies que coneixem, fer hipòtesis.
Observar, imaginar què està passant i fer les comprovacions necessàries per poder corroborar les idees dels alumnes han estat altres activitats molt interessants. També hem fet hipòtesis sobre la vida de l’Ada i hem intentat descobrir què podien fer els diferents robots creats pels companys i companyes de classe.
Tots els alumnes han aconseguit tornar-se més competents tot fent ús d’estratègies lectores, han comprès que en la nostra societat estem envoltats d’ordinadors i tecnologia, passant per les tauletes digitals o per les rentadores i han dissenyat i prototipat els seus primers invents robòtics.

Grup de treball globalitzat a partir de la frase
Tot i reforçar l’aprenentatge de la lectura des de diferents perspectives, calia fer un grup per poder oferir un treball globalitzat a partir de la frase. Es tracta de nens i nenes que se senten insegurs i no participen de les sessions orals de Binding o que ho fan sense motivació. En aquest grup de lectura hem fet una passa enrere i hem recuperat l’emoció i l’entusiasme per la lectura. Han tingut l’oportunitat d’escoltar contes, fer frases, expressar-se i conèixer millor les grafies que corresponen a sons segurs. Tot en un ambient diàfan i acompanyats per diferents mestres. La suma d’aquests recursos ha estat del tot satisfactoria i engrescadora. Estem, doncs, a punt per l’aventura de llegir llibres, contes i textos que ens transportaran a tot tipus de móns imaginaris.
El treball específic de la llengua, només amb els tutors
A banda del treball que es realitza amb codocència, dues hores a la setmana els tutors centrem el treball en altres dimensions de la llengua.
Una vegada al trimestre, proposem que els alumnes facin una exposició oral a l’aula d’un tema significatiu i proper per a ells. L’objectiu d’aquestes activitats és produir textos orals, aprendre a interactuar i adquirir estratègies per millorar l’ús de la llengua oral. A més a més, també fomentem l’escolta activa i les normes que regeixen una bona comunicació. Progressivament, els alumnes guanyen seguretat i confiança.
Aquest curs, els temes triats han estat: la celebració de la Castanyada, la descripció del seu heroi/heroïna i la recomanació d’un llibre. Prèviament, a casa, han d’elaborar un guió a partir d’unes paraules clau i assajar, ja sigui davant d’un mirall, explicant-ho a la família, gravant-se… tot seguint unes recomanacions donades: salutació i presentació, ús d’un vocabulari variat, mantenir una postura corporal adequada, control del to de veu i el ritme, mantenir el contacte visual amb el públic, comiat… Els alumnes poden tenir un suport visual relacionat amb l’exposició (mural, objectes, disfressa, complement…) que els ajuda a mantenir el discurs ordenat i coherent.
Valorem positivament l’evolució i els progressos que han fet els alumnes al llarg del curs. En general, s’han mostrat molt engrescats i participatius.
Un altre aspecte imprescindible dins de l’àmbit lingüístic és la comprensió oral i escrita. No podem deslligar el procés d’ensenyament – aprenentatge de la lectoescriptura de l’assoliment d’una bona comprensió lectora.
És per això que, a partir de diferents tipologies textuals i tant en suport audiovisual com escrit, treballem i posem en pràctica estratègies i habilitats per interpretar i donar sentit a tot allò que llegim, escoltem o veiem. La comprensió lectora és un treball multidisciplinari que està present en el nostre dia a dia i en totes les àrees d’aprenentatge.
No ens podem oblidar de l’expressió escrita. Continuem el treball iniciat a l’etapa d’educació infantil, ara els alumnes ja són capaços d’escriure frases una mica més elaborades, ja que disposen de més vocabulari. Incidim en algunes normes ortogràfiques treballades, per exemple, l’ús de les majúscules, el punt final, els sons segurs, plurals, tot respectant l’ortografia natural de cada alumne. És important la grafia, la direccionalitat, el traç a l’hora d’escriure i agafar bé el llapis per fer una lletra clara i proporcionada.
Esperem haver apropat el lector a la vida de l’aula dels nens i nenes de 1r de primària. Disposar d’un ventall tan ampli d’estratègies i recursos afavoreix el desenvolupament de la competència comunicativa lingüística dels infants, d’una manera eficaç i ajustada a les diverses situacions que es requereixen a la nostra societat.

Deixa un comentari