Eloi Gabriel, responsable de comunicació
Va ser el 2018 el darrer any que recordem un Sant Jordi diguem-ne “com els de sempre”: pregó a la placeta, teatre i altres celebracions al matí, activitats per etapes al carrer, a les aules i als terrats dels diferents edificis i, finalment, la fira del llibre al vestíbul de l’Edifici principal de l’Escola. Ah! I sense mascaretes!
Aquest any no ha estat del tot “com els de sempre” però s’hi ha acostat molt, hem respirat, amb tota l’amplitud de la paraula una gran glopada d’aire fresc i net.
En aquest article us expliquem i també us mostrem alguns moments que s’han anat produint al llarg d’aquesta diada. Ens en deixem molts, perquè no hem arribat a tot arreu i perquè hi ha hagut mil moments màgics, sensacions no capturables ni descriptibles en una imatge, però suficients per imaginar i recordar què ha estat la Festa Major d’IPSI, aquest curs.
El matí no pot començar millor, un cel clar, sense amenaces atmosfèriques tot i que els dies abans i el dia després han estat molt inestables i fins i tot amb pluges torrencials. El dia de treva ens toca a nosaltres.
Els alumnes dels diferents cursos van entrant a l’Escola seguint l’horari habitual, però ja es va anunciant que avui serà un gran dia. La festa comença escalfant motors.
A l’entrada de l’edifici de Borrell 1, on es troben els alumnes d’infantil i de primària, els gegants de l’Escola, en Borrell i la Provença, juntament amb els alumnes d’instruments de vent i de corda de l’ESO, han donat la benvinguda als alumnes que han anat arribant tot just començar el dia.
Ja arribats a l’aula, els alumnes d’infantil s’omplen d’energia per afrontar el dia d’emocions que els espera. Les cuineres de l’Escola els han preparat una gran i bona xocolatada amb melindros. Se n’han llepat el dits!
Aquí es poden veure més fotos de la xocolatada
Ara sí, comença el plat fort del dia: A dos quarts de deu, tal com està previst en el programa d’activitats de Sant Jordi 2022 s’inicia el Pregó. Els gegants i els timbals de l’Escola donen ritme i color a la placeta de l’Escola: els Jardins de Maria Mercè Marçal.
S’escalfa l’ambient, els primers crits d’eufòria es deixen sentir i entremig, el director general de l’Escola, Oriol Blancher, dona la benvinguda a la festa:
A continuació es procedeix a l’entrega de premis que atorga cada curs l’AMPA. Per una banda es fa entrega dels premis del concurs de punts de llibre dels alumnes de primària i d’ESO. Aquests són els punts de llibre guanyadors:
Per una altra banda, l’AMPA fa entrega dels premis del concurs de treballs de recerca de segon de batxillerat:
Acte seguit arriba el moment que els alumnes de segon de batxillerat, ofereixen als alumnes de Primària, ESO i primer de Batxillerat, l’esperada adaptació, nova de cada any, de la llegenda de Sant Jordi, amb tocs musicals, humorístics i d’actualitat:
Aquí podreu gaudir del reportatge fotogràfic de la representació teatral de la llegenda de Sant Jordi per part dels alumnes de primer de batxillerat:
Per evitar les aglomeracions d’altres anys, els alumnes d’infantil han gaudit de tot l’espectacle en un segon passi, on els gegants tornen a tenir un paper molt important i on es fa també entrega del punt de llibre guanyador d’infantil.
Continua la festa amb ofrenes per part dels alumnes d’infantil a l’Oriol Blancher, a l’AMPA i finalment a batxillerat. Arriba també el gran moment, esperat per tots els alumnes d’infantil i que serà una sorpresa, una actuació musical ben coreografiada. No us la perdeu!
Si voleu també podeu veure més fotografies de la festa d’Infantil a la placeta.
Per una altra banda, a l’etapa dels més grans, batxillerat, els alumnes que finalitzen el seu bagatge acadèmic a l’Escola, que seguiran sent sempre exalumnes de l’IPSI han preparat, a més de la teatralització de la llegenda de Sant Jordi, la venda de roses, entrepans i pastissos, que ells mateixos han elaborat, per fer més gran la celebració i a més, per recollir diners pel viatge que faran a final de curs.
Després, un descans i a gaudir de les decoracions i treballs de l’àrea d’Arts visuals de l’Escola, creades per la diada a les diferents etapes. Ja es podien veure des del programa de Sant Jordi, però si us les heu perdut, us les tornem a fer arribar des del web “Petites històries” creat per a l’ocasió:
Aquesta pausa, també és un bon moment per repassar les novetats literàries d’aquest any. Encara no es va considerar prou prudent que els escriptors vinguessin a presentar i a signar llibres a l’Escola, però els podem sentir gràcies a un recull de vídeos que ens dediquen:
Recull de videos d’escriptors per a Infantil
Recull de videos d’escriptors per a 1r i 2n de Primària
Recull de videos d’escriptors per a 3r i 4t de Primària
Recull de videos d’escriptors per a 5è i 6è de Primària
Recull de videos d’escriptors per a ESO
Recull de videos d’escriptors per a Batxillerat i adults
La tarda comença amb molta eufòria també, fa dies, en alguns casos setmanes i mesos, que s’estan preparant les activitats de tarda d’avui, i finalment ha arribat el moment. És l’espai de les etapes, cadascuna ha escollit la seva manera particular de continuar amb aquesta festivitat.
A Educació Infantil els alumnes participen dels diferents tallers, gimcana, jocs, es disfressen i fins i tot fan crispetes!
A primària, per fi, ha arribat el gran moment: Els alumnes corren d’una aula a una altra provant els tallers que ells mateixos han preparat per la resta de companys. Cada grup prepara un taller a l’aula i la resta de companys de nivell poden visitar-lo i gaudir-lo. Aquest curs encara no ens hem atrevit a obrir les activitats de totes les aules a tots els grups, tot i així, l’alegria i l’ambient de festa es respira de ple.
El túnel del terror, la perruqueria boja, l’Spa, El ping pong … les activitats de sempre i de noves que van apareixent any rere any tornen a convertir l’Escola en una mena de castell màgic on cada cambra és una sorpresa.
Els alumnes de 1r i 2n d’ESO han convertit les aules en espais de festa: és una fira on els alumnes poden gaudir de les activitats preparades també pels companys de cada nivell.
Els alumnes de 3r i 4t representen quatre escenes de la coneguda peça El Mètode Grönholm, de Jordi Galceran. Aquesta ha estat la lectura teatral del curs que han llegit i treballat a l’aula durant el primer i el segon trimestre els alumnes del nivell.
Un elenc d’actors de cada grup, ubicat en un espai verd del barri, ha ofert la representació als seus companys que han pogut gaudir d’aquestes escenes de Festa major.
La venda de roses i pastissos continua durant tot el dia: pastissos per esmorzar, per després de dinar i per berenar. N’hi ha que se n’emporten a casa fins i tot, res com un bon pastís fet a casa!
Però mentrestant, també com és costum, la diada és el moment perfecte per a celebrar els jocs florals de batxillerat, així que al pati de l’Escola de batxillerat, es procedeix a les entregues de premis i diplomes en les diferents modalitats. També fem un petit homenatge al poeta Miguel Hernández, commemorant el 80è aniversari de la seva mort.
El dia s’ha anat fonent. Hem venut les darreres roses i els darrers pastissos. Un èxit rotund, els alumnes de batxillerat han fet net de tot.
Volem donar moltes gràcies a tota la comunitat educativa de l’IPSI: alumnes, exalumnes que sempre ens visiten per aquesta jornada i ens fa moltíssima il·lusió, mestres, professors, personal de serveis. També als veïns i comerciants del barri que ens acompanyen sempre en aquest dia i que s’avenen a celebrar aquesta jornada tan plena de color.
Un darrer document gràfic d’una de les peces del concert de Sant Jordi que el Cor Vivaldi ens ofereix en el tradicional concert de Sant Jordi, aquest any de nou en viu i en directe!
Després d’uns anys de Sant Jordi quasi no presencial, recuperem l’alegria del carrer i les aules. En grups reduïts, això sí, però amb una gran sensació de plenitud
Podeu veure totes les fotografies i els videos de la diada aquí.
Deixa un comentari