Carla Ibáñez i Iñaki Vendrell, ex-alumnes de l'Escola
El passat 23 d’abril, es va dur a terme l’acte de lliurament dels premis Sant Jordi 2021, corresponents al XC Cartell de premis i de borses d’estudi de l’Institut d’Estudis Catalans, que distingeixen obres i investigadors de tots els àmbits de la ciència i la cultura catalanes. Entre ells, es va lliurar el Premi de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori (per a estudiants) a dos ex-alumnes de l’escola que actualment estan cursant el darrer any del Grau en estudis d’Arquitectura a l’ETSA Vallès – UPC.
El projecte de ciutat i territori, realitzat el passat curs a l’assignatura d’Urbanística IV (amb els professors Carles Llop i Catalina Salvà), consisteix a analitzar llocs d’oportunitat de projecte a la Barcelona metropolitana. El grup, format per dues companyes més de la universitat, es va centrar en l’àrea del Massís del Garraf i la problemàtica existent en les connexions del territori.
El primer gran aparat de la proposta consisteix en una anàlisi exhaustiva de les situacions territorials (com el pas del temps, la geologia, la vegetació, la fauna i el patrimoni cultural-arquitectònic) de l’àmbit d’estudi, que va servir per entendre i valorar les problemàtiques existents per, a continuació, realitzar una proposta urbanística de millora de les condicions de l’emplaçament. La problemàtica principal que es va detectar va ser la dificultat de connexió en l’àrea, identificant-s’hi tres tipus de barreres que la dificulten. En primer lloc les barreres longitudinals: la serralada litoral que arriba fins al mar i fragmenta les connexions del territori entre Sitges i Castelldefels. En segon lloc les barreres transversals: les infraestructures de mobilitat (el ferrocarril, l’autopista C-32 i la carretera C-31), que tallen les connexions transversals del port de mar al port de muntanya. I per últim les barreres circulars, que generen discontinuïtats entre les antigues pedreres del Garraf.
El segon gran apartat de la proposta consisteix en el treball d’intervenció, situat al terme municipal de Sitges i que es fonamenta en la creació d’una malla de continuïtats amb connexions longitudinals, transversals i circulars. Aquestes connexions proposades són:
– Connexions longitudinals: connexió dels 4 ports marítims (Port Ginesta, Port industrial de Vallcarca, Port de Garraf, Port de Sitges-Aiguadolç) -mitjançant un camí litoral amb un recorregut per la façana marítima, paral·lel a la costa i amb magnífiques vistes- i connexions entre platges i penya-segats.
– Connexions transversals: connexions des del litoral marítim al Massís del Garraf (ˮDe Port (mar) a Port (muntanya)ˮ) amb un nou recorregut per a vianants i cicloturistes des de Port Ginesta fins a La Pleta (3,5 km amb un pendent mitjà del 10%), així com connexions entre ports i pedreres i condicionament del tram del GR-92 entre Port Garraf i Masia can Lluçà.
– Connexions circulars: connexions entre les 6 antigues pedreres, de les quals se’n proposa la renaturalització, de manera que formin part i s’integrin en el nou paisatge.
L’estratègia de la proposta és aprofitar els quatre elements territorials d’interès (patrimoni natural, sistema de pedreres en desús, patrimoni cultural-arquitectònic i sistema de ports marítims) articulant-los amb una malla de camins tot utilitzant els existents i creant-ne de nous com a resultat de les connexions longitudinals, transversals i circulars mencionades, que incloguin miradors en diversos punts estratègics d’encreuament, tot generant una xarxa de recorreguts paisatgístics dels ports, de les pedreres i del massís.
El projecte final crea un passeig territorial al Gran Parc ecotò del Garraf i, a més, possibilita un passatge metropolità litoral entre el Baix Penedès i el Baix Llobregat.
La convocatòria dels Premis de l’Institut d’Estudis Catalans va finalitzar el 30 de novembre del 2020 i des d’aleshores, pràcticament ens havíem oblidat de l’entrega… fins que per Setmana Santa vàrem rebre un correu anunciant que havíem estat guardonats amb el Premi de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori (per a estudiants). Ens van convocar als quatre membres del grup per atorgar-nos el premi el dia de Sant Jordi al pati del claustre de la Casa de la Convalescència, seu de l’Institut d’Estudis Catalans. El diploma ens va ser entregat pel Sr. Joandomènec Ros, president de l’IEC.
Entre mig centenar de guardonats, el premi honorífic Prat de la Riba (fundador de l’Institut al 1907) el va rebre el Sr. Jordi Savall, per la seva trajectòria artística i acadèmica en la recerca musicològica de la música antiga i, en particular, de la del nostre país.
Per a nosaltres va ser tota una nova experiència i tot un honor assistir a aquest norantè acte de lliurament de premis entre tants guardonats de tantes disciplines diferents on es valora i es distingeix el treball d’obres i investigadors en tots els àmbits de la ciència i de la cultura catalanes.
Tant és així, que els professors de l’assignatura ens van demanar de fer una presentació als alumnes d’aquest quadrimestre on poguéssim explicar tant el projecte final com la nostra experiència en aquest acte.
Aquest premi és per a nosaltres un reconeixement a la tasca realitzada no només en l’assignatura d’urbanística sinó en tots els anys de formació acadèmica, de la qual IPSI també en forma part.
Carla Ibáñez i Iñaki Vendrell ex-alumnes de l’Escola, guanyen el Premi de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori de l’Institut d’Estudis Catalans
Deixa un comentari