Iratxe Alonso, alumna de 2n de batxillerat
El Treball de Recerca de Batxillerat és un projecte en el qual els alumnes investiguen durant uns mesos un tema que els crida l’atenció i sobre el qual volen esdevenir experts. Personalment, penso que és una gran oportunitat per aprendre més enllà dels aspectes acadèmics i per aprendre a fer una bona recerca.
El meu Treball de Recerca tracta de les malalties infeccioses tropicals transmeses per mosquits i com ens poden arribar a afectar a Barcelona. Les malalties infeccioses tropicals són trastorns causats per diversos agents patògens, com virus o bacteris, que envaeixen el nostre organisme i proliferen donant lloc a diverses malalties. Aquestes malalties acostumen a donar-se en les regions tropicals i subtropicals del planeta, on les condicions climàtiques i sanitàries faciliten la seva propagació. Però, us heu preguntat mai què passaria si arribessin a Barcelona? I si arribessin, per què hauria estat possible?
Aquesta és la qüestió que em vaig intentar respondre al llarg de la meva investigació i a la qual, mitjançant diverses recerques bibliogràfiques i l’ajuda d’especialistes de l’Hospital Clínic de Barcelona i l’Agència de Salut Pública, vaig poder arribar a donar resposta.
Primerament, vaig realitzar un estudi que em van servir per entendre la relació entre els recents augments en la temperatura i l’augment de casos de Dengue a Europa. Seguidament, vaig elaborar una eina de predicció de Dengue a Barcelona. Aquesta eina té l’objectiu de predir el risc que té una persona que arriba a Barcelona infectada de Dengue de transmetre la malaltia a altres persones i arribar a causar casos autòctons. Finalment, vaig poder participar en les tasques de control vectorial realitzades setmanalment per l’ASPB. Aquestes tasques s’utilitzen com a estratègies de prevenció de l’impacte dels mosquits i les possibles malalties que puguin transmetre a la ciutat.
Un cop finalitzada la investigació, vaig elaborar unes conclusions que em van servir per entendre i trobar resposta a la meva hipòtesi inicial.
D’una banda, vaig poder demostrar que existeix una connexió temporal entre les temperatures i els casos de dengue a causa de l’adaptació del cicle biològic dels mosquits Aedes albopictus (Mosquit tigre). Així mateix, vaig concloure que l’elaboració d’una eina de predicció és molt eficaç per a dur a terme actuacions precoces davant de casos de Dengue i que és molt útil per a optimitzar els recursos de control vectorial.
Per tant, es pot afirmar que les malalties tropicals ja han arribat a casa nostra, i en gran part és pels greus efectes del canvi climàtic. Per tal d’evitar la seva propagació és necessari, d’una banda, dur a terme estratègies preventives i d’actuació com les que fa l’ASPB. Així i tot, com que els recursos no són suficients, cal trobar una via alternativa. Per aquest motiu vaig elaborar una eina de predicció de risc d’introducció de dengue a Barcelona, que facilita al personal sanitari la identificació de casos de risc més elevat de transmissió de Dengue.
En conclusió, el Treball de Recerca m’ha obert les portes a una nova branca d’investigació científica que m’ha permès descobrir i entendre com s’han d’afrontar les malalties tropicals que ens estan arribant a Barcelona.
Aquí podeu veure el video que acompanya aquest treball
Pots llegir més sobre la rececrca a Batxillerat aquí.
El que mai haguéssim imaginat ja ha passat: les malalties tropicals arriben a Europa i hem de trobar la manera de combatre-les
Deixa un comentari