M. Àngels Roig, coordinadora, i Anna Torrens, tutora de 4t de Primària
Durant aquest primer trimestre, els alumnes de 4t de primària han aprofundit en el coneixement del funcionament del cos, centrant-se de manera especial en l’aparell circulatori, el respiratori i el digestiu. La sang, líquid vital que corre per les nostres venes, ha estat la protagonista d’aquesta fascinant exploració. Amb l’objectiu de connectar els coneixements adquirits amb experts de primera mà, vam rebre el passat 19 d’octubre un destacat grup de metges hematòlegs de l’Hospital de Sant Pau.
La col·laboració entre alumnes, mestres i metges va transcendir les aules, consolidant-se en un projecte que avança cap a la seva fase final. Aquest esforç conjunt ha culminat en una campanya de donació de sang, programada per la setmana de l’11 al 15 de desembre a l’Hospital Clínic de Barcelona, revelant la importància de compartir la sang per contribuir al benestar de la comunitat.
Les preguntes plantejades pels estudiants de 4t a aquests especialistes en hematologia abastaven un ampli espectre, des de la realització d’anàlisis fins a la comprensió dels grups sanguinis. La conferència a IPSI va proporcionar una visió viva i interactiva, però la nostra curiositat va més enllà: com van viure els metges aquesta experiència des de la seva òptica?
En aquesta entrevista exclusiva, ens endinsarem en les percepcions dels professionals de l’hematologia, desentrellant els secrets de la seva dedicació a la sang i explorant com les seves respostes poden enriquir encara més el viatge educatiu dels nostres estudiants. Acompanyeu-nos en aquesta aventura per descobrir els misteris que bategen al cor dels guardians de la nostra salut sanguínia.
Us podeu presentar, dir-nos qui sou i quina és la vostra professió?
– Som la Sara Miqueleiz, la Carla Moret i en Joan Carles Souto, metges especialistes en Hematologia i Hemoteràpia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
– L’escola va contactar amb vosaltres per demanar-vos una xerrada per a l’alumnat de 4t de primària. Ens podeu explicar com va sorgir aquesta iniciativa?
– JC i Sara: La nostra filla és alumna de primària. L’Anna, la seva professora de 4t de Primària del curs passat, ens ho va proposar en conèixer la nostra feina per a complementar les activitats científiques que ja realitzaven. Vàrem acceptar immediatament per fer-ho tots dos i de seguida vàrem parlar amb la Dra. Carla Moret, també companya al nostre Servei, coneixent el seu interès per la docència, en general i pels nens en particular. I els seus dots pedagògics!
Carla: A mi em va arribar la proposta i no vaig dubtar gens a dir que sí. La veritat és que va ser un encert fer-ho, perquè va valer la pena conèixer tots els petits científics de 4t.
– Com vau acotar la temàtica i el contingut?
– JC, Sara i Carla: Ho vam fer d’acord amb l’Anna, sabent que també farien una visita al Banc de Sang de l’Hospital Clínic. Vam pensar en ser rigorosos científicament alhora que transmetre el missatge de manera prou assequible a l’edat dels alumnes, i intentant ser divertits. La temàtica era “la sang” i ho vàrem estructurar per explicar les funcions de la sang, la fabricació, els components, l’estil de vida saludable i els mètodes d’estudi al laboratori.
– Com us vau organitzar tots tres per preparar la xerrada?
La primera decisió va ser utilitzar el format Canva per fer-ho ben dinàmic. Va ser la Sara, després de decidir els continguts i l’ordre, qui més hi va treballar al principi, fent la proposta inicial. Sobre el contingut i l’estructura ens vam posar d’acord en molt poc temps, donat que teníem clar què volíem plantejar i fer-ho de manera divulgativa.
També vàrem gravar un vídeo a l’hospital per fer més propers els mètodes d’extracció de sang i d’estudi al laboratori, amb la col·laboració dels companys de l’hospital.
El format final i els detalls més adaptats al públic infantil són mèrit de la Carla, que és la més jove del grup i la que domina més el Canva. En Joan Carles és el menys tecnològic de l’equip (coses de l’edat), però va poder fer correccions, precisions i donar el vistiplau (això no és fàcil, no et creguis!).
– Tècnicament, quin instrument vau escollir per fer la presentació als alumnes?
– Presentació amb ordinador (Canva) com a fil conductor, per intentar fer una classe prou llarga (quasi 2 hores) i poder anar improvisant en el contacte directe amb els nens.
– Sembla difícil poder adaptar una temàtica pròpia del món adult al món dels infants, vosaltres ho vau aconseguir! Us va suposar un gran repte?
– La veritat és que no massa. Només cal considerar als nens com éssers intel·ligents que són, i pensar com ens hauria agradat que ens ho expliquessin a nosaltres quan érem com ells. Vam voler combinar alguna part més teòrica amb preguntes participatives i petits vídeos, així segur que manteníem l’atenció del grup. En realitat, també vam fer servir la nostra filla (Mailen) com alumna pilot, si es pot dir això, i escoltar les seves aportacions. També vam escoltar les aportacions del claustre de professors un cop enviada la presentació, les diapositives sobre els exemples d’analítiques va ser una petició d’últim moment i tot un encert!
– Quina és la dificultat més gran que va sorgir?
– Realment va ser trobar el temps per construir el “Canva“. Un cop més, aquí hem de reconèixer el treball de Sara i la Carla. Les nostres agendes a l’hospital estan molt carregades i ho vam fer quasi tot en horari fora de la feina.
– La xerrada va ser tot un èxit! Què destaqueu vosaltres com a més positiu com a experiència personal?
– Sens dubte, el contacte directe amb la canalla i la seva espontaneïtat en fer preguntes i comentaris. I les ganes de poder repetir si a l’IPSI ho veieu adient…
L’entusiasme dels alumnes de 4t de primària, el compromís dels mestres i la vostra participació com a hematòlegs aportant aquesta part més competencial de l’educació, han estat claus en el desenvolupament d’aquest projecte, culminant amb una campanya de donació de sang. Gràcies Sara Miqueleiz, Carla Moret i Joan Carles Souto. L’impacte d’aquesta iniciativa ha transcendit les aules, i estem profundament agraïts a tots els participants per la vostra dedicació.
Animem a tots els lectors a unir-se a aquesta noble causa: vine a l’Hospital Clínic durant la setmana de l’11 al 15 de desembre i digues que ets d’IPSI. Cada gota compta, i amb la vostra contribució, continuarem teixint un futur més saludable per a tothom.
Entrevista exclusiva amb metges hematòlegs que ens expliquen la seva experiència, amb l’alumnat.
Eva says
Fantàstica entrevista!! I fantàstic projecte sobre la sang. Enhorabona!
Albert says
Molt bonic, que s’ensenyin aquestes coses desde tan petits