Víctor Calatayud, Núria Ciaurriz, Ángela Domènech i Gabriel Trullen, alumnes de 4t d’ESO
En les darreres classes de l’assignatura de Cultura i Valors Ètics, els alumnes de 4t d’ESO hem estat treballant en un tema que és molt present en les nostres vides: com el consumisme i la publicitat afecten el nostre dia a dia des del punt de vista de la contrapublicitat, la qual es dedica a criticar els anuncis i explica com ens enganyen perquè consumim més.
Aleshores què és el consumisme? El consumisme és una conseqüència del capitalisme que és una idea de com ha de funcionar l’economia. Es basa en produir i comprar tant com es pugui sense necessitat i per un preu molt baix. Això ho afavoreix la publicitat, que pretén fer veure que és imprescindible la compra dels productes més nous. Això pot provocar que qui no compra aquests productes es pugui sentir marginat de la societat.
El consumisme es basa en el materialisme, que ens fa tenir la idea que com més productes i més nous siguin, més feliços serem. Això crea ganes de comprar coses que no necessitem tot i que nosaltres creiem que sí. Aquests objectes que no necessitem, com que no són realment essencials els tirem a la brossa quan surt un producte nou sense que estigui trencat i, per tant, contaminem i estem afavorint l’explotació de recursos i persones, ja que cada cop la producció ha de ser més gran i es necessiten més recursos i més mà d’obra, que generalment treballa en pèssimes condicions i té un sou molt baix que no dona per viure dignament.
Els productes que més fomenten el consumisme són aquells que són més barats, que provoquen salaris i condicions precàries per als seus treballadors. Per tant, hi ha una petita part de la població que s’està enriquint a costa de l’explotació de la societat més desfavorida, que com que no té recursos està disposada a fer el que sigui per subsistir i, per tant, accepta unes condicions molt precàries. A més, per reduir costos utilitzen productes menys ecològics i més perjudicials amb el medi ambient. Així i tot, com que són més econòmics el client els pot comprar en més quantitat. L’objectiu de les empreses és fer-nos creure que com més comprem, i en conseqüència més objectes materials tinguem, més feliços serem. El fet que els productes siguin tan barats com sigui possible, crea l’efecte que comprant molt puguem creure que som rics i feliços.
Per compensar el consumisme, cal fer l’esforç de pensar realment si es necessita alguna cosa abans de comprar-la i intentar en la mesura del possible comprar productes respectuosos amb el medi ambient i amb les persones. També podem mirar de comprar objectes que tinguin el preu que costa fer-los perquè si es compren coses que són massa barates, implica que als treballadors els paguen malament i no són tan ecològics ni respectuosos amb el medi ambient.
Per altra banda, en lloc de consumir contínuament es poden utilitzar part d’aquests diners per ajudar gent que viu sense accés a aigua potable o menjar, la natura o els que lluiten per millors condicions laborals als països amb menys llibertat per a les persones.
Per treballar aquest tema hem fet un projecte amb l’objectiu de denunciar una campanya publicitària d’una empresa que és polèmica o èticament incorrecta, tant des del punt de vista moral i ecològic, com de la salut, i conscienciar-nos sobre aquest tema.
A més a més, abans de començar aquest projecte ens van posar un vídeo que explica molt gràficament com funciona el consumisme. Aquí adjuntem l’enllaç d’aquest vídeo:
Hem enfocat el treball de dues maneres diferents: una escrita i una gràfica.
La part escrita era de caràcter teòric, i consistia a explicar què és el consumisme, com afecta això la nostra vida diària i la nostra societat i què podríem fer nosaltres per compensar-ho, com hem explicat anteriorment. D’aquesta manera ens vam poder informar sobre el tema i entendre el mal que fa el consumisme per poder encetar la part del treball que explicarem a continuació:
Havíem de triar què volíem denunciar d’una empresa, i fer recerca i anàlisi de la campanya èticament qüestionable. Per exemple, si volíem denunciar el treball infantil, una possible opció seria una empresa que fes roba en un país subdesenvolupat a un preu molt baix.
La part gràfica consistia a fer un cartell de contrapublicitat. Com hem dit abans, la contrapublicitat és una crítica a la publicitat mitjançant la modificació dels seus continguts. Consisteix a destruir la publicitat, sobretot la provinent de multinacionals i grans indústries o empreses. Fa servir tècniques publicitàries per invertir els seus significats i oposar-se al màrqueting.
Els formats típics en la contrapublicitat són molt semblants (o iguals) als de la publicitat tradicional, és a dir, emprant l’ús de dissenys digitals, cartells, vídeos virals o GIFs.
Aquest tipus d’imatges, generalment anònimes, es difonen per la xarxa creant el contrapunt a les campanyes comercials i fent que els espectadors reflexionin sobre conceptes com el consumisme, el capitalisme o l’explotació laboral.
Per fer els cartells ens hem inspirat en altres exemples que hem trobat als següents enllaços:
http://www.consumehastamorir.org/
http://www.boredpanda.com/powerful-social-advertisements/
A més a més, hem tingut llibertat per poder dissenyar el cartell de la forma que ens semblés més adequada i original, és per això que han sortit cartells molt variats, com mostrarem a continuació. Hi ha hagut companys i companyes que han optat per dibuixar el cartell a mà, i altres que han optat per utilitzar eines tecnològiques d’edició d’imatge que tenim a l’Ipad escolar com el Canva o el Picsart.
En conclusió, aquest treball ens ha permès entendre com la publicitat, que està constantment present en les nostres vides, ens manipula i discrimina certs col·lectius. A més, ha estat l’oportunitat perfecta per parar-nos a reflexionar sobre l’ètica darrere dels anuncis i de les empreses a les quals pertanyen, donat que moltes vegades els valors que expressen en la seva publicitat no es reflecteixen en la seva manera de treballar.
Exemples de cartells de contrapublicitat fets pels alumnes de 4t d’ESO:
Els alumnes de 4t d’ESO ens expliquen des de matèria de Cultura i Valors Ètics, què és la contrapublicitat i com combat al consumisme.
m.basté says
un treball excel·lent, necessari i molt ben informat. gràcies!