Francina Moll, professora de violí
Durant el transcurs de les Jornades Culturals a ESO que van tenir lloc entre el 21 i el 23 de febrer, els alumnes de 1r d’ESO A van visitar el luthier Lluis Clapers al seu taller de Poblenou. Eines, fustes, plantilles, miralls, instruments, plànols…quin espai més diferent i únic! Un cop poses un peu a dins del taller, és com viatjar en el temps per viure la història de la construcció d’instruments de corda fregada.
El Sr. Clapers ens va obrir les portes al seu món de creació musical. Ens va explicar que els luthiers de fa 300 anys varen inspirar-se en els models de construcció i en el so de la viola de gamba per crear nous instruments. Luthiers italians com Amati, Stradivari i Guarneri van ser pioners en la construcció de violins amb un so immillorable, que mai cap altre luthier del món ha pogut imitar. Aquests grans genis van ser (i encara ho són a dia d’avui), els grans referents per les futures generacions de luthiers d’arreu del món.
El Lluís ens va mostrar plantilles d’un violí Guarneri que utilitza per la construcció d’instruments. Els alumnes varen poder apreciar el tacte de les diferents fustes i eines del taller. Va ser increïble viure en primera persona com el Sr. Clapers donava forma a la tapa superior d’un violí i ens va deixar bocabadats! Els alumnes d’IPSI van fer preguntes molt interessants en relació als instruments del taller que encara no estan acabats de fer.
El Sr. Clapers ens va explicar cada fase de la construcció d’un instrument: escollir el model, fer ús de plantilles, donar forma a la caixa toràcica del violí, anar enganxant les diferents parts, col·locar l’ànima…Posar les cordes és l’últim pas i a tocar! Enumerar tots aquests passos és un moment, però el Lluis Clapers ens va explicar que construir un instrument de corda requereix un mínim de dos mesos, treballant vuit hores cada dia! I és que l’ofici de luthier és un art que necessita anys de preparació i únicament el pots fer si tens vocació. Com totes les coses meravelloses, si les fem amb amor, surten (i sonen) d’allò més bé!
Unes paraules del Sr. Clapers dirigides als alumnes d’IPSI que van visitar el seu taller:
“Encantat de poder compartir amb vosaltres una estona per explicar-vos què és l’ofici de luthier i com es fa un violí. Per mi va ser molt gratificant veure l’interès i les ganes que vàreu posar per aprendre que des d’una peça de fusta pot sortir musica.”
Més sobre música a IPSI? Fes click aquí…!
Alumnes de 1r d’ESO visiten el taller del luthier Lluís Clapers
Deixa un comentari