Jordi Miralles, professor d’ESO
Sergi Marsol, alumne de quart d’ESO de l’Escola IPSI ha estat seleccionat per participar en el programa Joves i Ciència XI. El Programa té una durada de tres anys i es reparteix de la següent manera:
El primer any, els 50 estudiants seleccionats, dels gairebé 1.000 que van presentar la sol·licitud, fan una estada de dues setmanes a Món Natura Pirineus a Planes de Son, a la comarca del Pallars Sobirà, entre finals del mes de juny i mitjans de juliol. Allà viuran una experiència única, participant en un projecte d’investigació científica.
El segon any, durant l’estiu de 1r a 2n de batxillerat, viuen directament la recerca científica en un laboratori d’un centre de recerca, o bé, participen en un programa internacional de ciència.
El tercer any, en l’última fase del programa, els participants s’enfronten amb el repte de proposar un projecte de recerca a desenvolupar, ja sigui en un centre d’investigació local o en un programa internacional de ciència.
En Sergi participarà en el programa Explorant l’estructura de les proteïnes: des dels gens fins a les nanomàquines. Hi resoldrà diverses preguntes, com per exemple: Com podem produir la proteïna d’una medusa o d’un humà en un bacteri? Com podem determinar i estudiar l’estructura 3D d’una molècula que és invisible a l’ull humà? Què són les nanomàquines i com les podem dissenyar mitjançant enginyeria genètica? I ho farà realitzant experiments de biologia molecular, bioquímica i cristal·lografia, juntament amb el tractament bioinformàtic de seqüències d’ADN i proteïnes. A més a més, tindrà l’oportunitat de visualitzar la proteïna que esculli gràcies a la impressió 3D.
El projecte està liderat per investigadors del John Innes Centre (Regne Unit) i de la Universitat de Copenhaguen (Dinamarca).
El John Innes Centre (JIC) és un centre de recerca d’excel·lència, independent i internacional que es dedica a una àmplia gamma de disciplines en ciències biològiques i químiques, que inclouen microbiologia, biologia cel·lular, bioquímica, química, genètica, biologia molecular, biologia computacional i matemàtica. És un centre que rep financiació del prestigiós UK Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC) per quatre dels Institute Strategic Programs (ISPs), els quals atenen els objectius del BBSRC en seguretat alimentària, salut humana i biotecnologia industrial. La Universitat de Copenhaguen és una de les institucions d’investigació i educació de prestigi internacional més grans dels països nòrdics. És membre de la International Alliance of Research Universities (IARU), juntament amb altres universitats prestigioses de tot el món, i ofereix una gran diversitat acadèmica i de recerca per tal de fer front als reptes actuals de la societat, com ara la salut i el medi ambient.
En Sergi ens explica a continuació quin ha estat el procés de selecció que ha hagut de passar i quines expectatives de futur es planteja a partir d’ara:
“Primer de tot volia donar les gràcies als professors que van dipositar la seva confiança en mi per entrar a la selecció d’aquesta beca, i vull assegurar-los que no penso desaprofitar-la. Aquest programa significa molt per mi, ja que és una enorme oportunitat en molts sentits: pots accedir a recursos als quals si no, seria impossible accedir tan aviat, et permet visitar centres de recerca tant nacionals com internacionals i, el que és més important, tens l’ocasió de treballar en un àmbit de treball real en el camp que més t’interessa. A més, també és una experiència que t’obre moltes portes dins del camp de la ciència que hagis escollit. Jo, en particular, vaig escollir un projecte de nanobiotecnologia, ja que aquesta branca de la ciència uneix els camps que més m’interessen. Tot seguit, explicaré el procés de selecció pel qual vaig passar, juntament amb els altres candidats, per entrar al programa, però des de la meva experiència personal.
… en un moment em van donar una caixa de sabates amb uns objectes a l’interior i em van demanar que digués què hi havia a dintre sense obrir-la, només sacsejant-la…!
Per començar, els nostres professors de ciències van haver de fer una preselecció entre uns quants alumnes del curs, ja que aquest programa només permet presentar tres candidats per escola. Els tres que vam ser escollits vam haver d’enviar una carta de presentació on explicàvem els motius pels quals havíem triat cada projecte, les nostres aficions i una experiència personal relacionada amb la ciència, en anglès. A més, havíem de fer una carta de motivació on parlàvem del nostre interès per la ciència i de la nostra personalitat, i havíem de respondre una pregunta relacionada amb el projecte escollit. Només dos dels tres candidats de l’escola vam passar aquesta fase i vam poder accedir a la següent: l’entrevista personal. En concret, la meva entrevista va durar uns 40 minuts, durant els quals vaig haver de respondre preguntes de tot tipus: sobre mi i els meus valors, teòriques i sobre biologia, de deducció i pensament lateral, etc. Per exemple, en un moment em van donar una caixa de sabates amb uns objectes a l’interior i em van demanar que digués què hi havia a dintre sense obrir-la (només sacsejant-la). Personalment, vaig sortir molt satisfet de la meva entrevista, i després d’uns vint dies d’espera, a principis de maig, vaig rebre la millor notícia que em podia esperar: havia aconseguit entrar al Programa Joves i Ciència!!!”
Sergi Marsol, alumne de quart d’ESO de l’Escola IPSI ha estat seleccionat per participar en l’onzena edició del Programa Joves i Ciència de la Fundació Catalunya – La Pedrera.
Deixa un comentari