Redacció de ElFil
Un any més les Jornades Literàries han arribat poc abans de la gran festa major de l’escola, Sant Jordi. Són dos dies en què els alumnes d’ESO poden gaudir d’activitats que giren al voltant del món de la literatura, els llibres, el teatre o l’oratòria. Cal afegir també que hi va haver alguna xerrada científica que des de l’organització d’aquestes jornades es va considerar que valia la pena incloure-hi per no deixar passar l’oportunitat que alguns alumnes hi poguessin assistir.
Algunes de les activitats de Jornades Literàries es van dur a terme fora de l’escola, especialment les del matí, mentre que les de la tarda van ser totes a IPSI perquè es tractava de tallers o de xerrades.
Tots els alumnes d’ESO van poder veure l’obra de teatre El metge a garrotades de Molière, interpretada pels alumnes de l’activitat extraescolar de teatre de l’Escola d’Arts Escèniques d’IPSI. L’obra, estrenada l’any 1.666, va ser una adaptació actualitzada del director del grup de teatre Manel Sábado. Després de l’obra es van entregar els premis literaris de prosa i poesia en català dels Jocs Florals. La participació va ser alta i el nivell també, amb primers premis i diversos accèssits en totes les categories de 1r a 4t d’ESO.
Els alumnes de 1r van treballar aspectes del Siglo de Oro i de El Quijote, mentre que els de 2n van assistir per grups classe a diversos llocs. Un grup va fer un taller de micropeces de teatre, un altre va anar a l’Ateneu Barcelonès, un altre a la Biblioteca Arús i l’últim va fer un taller de cal·ligrafia al monestir de Sant Pere de les Puel·les.
Les activitats de Jornades Literàries que van fer els alumnes de 1r i de 2n durant les tardes eren tallers o xerrades d’escriptors. Hi va haver taller de còmic, de genealogia, d’estampació hindi, de llengua de signes, de rus, japonès, xinès, de lettering i de teatre. Els autors Toni Mata, Gerard Guix i Núria Albertí van presentar els seus últims llibres. Tots tres van estar la tarda de Sant Jordi a l’escola signant les seves obres.
Per la seva banda, els alumnes de 3r van anar a quatre indrets, un per a cada grup. Uns van visitar la Sala Becket, uns altres la Nau Ivanow, uns altres el Teatre Nacional de Catalunya i uns altres la Biblioteca de Catalunya.
Sala Beckett La Nau Ivanow TNC
Els alumnes de 4t van anar a l’Auditori Barradas a veure l’obra de teatre L’auca del senyor Esteve de Santiago Rusiñol. Aquests mateixos alumnes van anar dies més tard a Sitges per visitar els llocs més emblemàtics on va estar aquest autor que han estat treballant a la matèria de llengua i literatura catalana.
Aquestes Jornades Literàries tots els alumnes de 3r van dedicar una tarda a treballar el barroc que han estudiat a la matèria de llengua i literatura castellana. L’altra tarda van poder assistir amb els alumnes de 4t a una xerrada, mentre que els de 4t van poder-hi assistir les dues tardes de jornades. Aquestes xerrades van ser les següents:
-Periodisme esportiu.
Marcos López, periodista esportiu d’El Periódico i comentarista habitual a les tertúlies futbolístiques va parlar de la seva professió i de la relació que s’estableix entre els futbolistes professionals i els periodistes esportius. També va analitzar el moment actual de la Lliga de futbol.
-Desxifrant les causes del càncer: la carrera d’investigació biomèdica, amb Laura Torrens (aquesta xerrada s’havia d’haver fet a les jornades culturals del mes de febrer).
En la lluita contra el càncer, la prevenció és l’eina més eficaç. En aquesta xerrada la Laura Torrens va explicar com els investigadors i investigadores de l’Agència Internacional de Recerca en Càncer, a l’Organització Mundial de la Salut, aborden aquest desafiament. Mitjançant tècniques d’anàlisi de Big Data en pacients d’arreu del món, és possible identificar quins hàbits i exposicions hi ha darrere d’aquesta malaltia. Aquesta informació és clau per evitar nous casos en el futur. A més d’explicar quina és la feina d’una investigadora en aquest camp, va indicar quins són les camins educatius i professionals que obren les portes a dedicar-se a la recerca contra el càncer.
-Debat i argumentació: l’art de persuadir, amb Amadeo Gavilano.
A tothom li ha passat alguna vegada que s’ha quedat sense arguments en una discussió i ha hagut de dir: “és la meva opinió i l’has de respectar”. I sí, és clar: s’han de respectar totes les opinions. Però, en aquest cas, no haurem guanyat la discussió. En aquest taller els alumnes van aprendre a fer valer les seves opinions, a desenvolupar arguments de pes i, sobretot, a saber expressar-los per tal de persuadir el seu interlocutor.
-El pas de word a llibre. Com funciona una editorial per dins? Amb Adrià Gibernau.
Sembla que escriure un llibre és una cosa ben simple: s’omple d’idees un word, s’imprimeix i es ven. Però la realitat és lleugerament més complexa. Tot i que a la portada només hi surti el nom de l’autor/a, hi ha moltes persones involucrades a l’hora de fer un llibre i el seu nom no surt per enlloc. Descobrirem la seva feina: els processos de correcció, disseny, maquetació i màrqueting d’un llibre.
-Superordinadors i videojocs, amb Sergi Granados (aquesta xerrada s’havia d’haver fet a les jornades culturals del mes de febrer).
Més o menys tothom ha sentit parlar de les simulacions i dels superordinadors. En els darrers anys, s’han convertit en una peça clau dels avenços científics, fins al punt que es dediquen congressos sencers a parlar-ne. És més, si heu jugat a alguna videoconsola, heu format part d’una simulació! Però, per a què serveixen? Quina relació tenen amb les matemàtiques i la física? I amb els videojocs? En aquesta xerrada es van respondre aquestes preguntes i es va parlar de què tenen en comú un físic i un programador de videojocs.
-Com ens manipulen? Comunicació mediàtica i persuasió, amb Adrià Gibernau, psicòleg, expert en comunicació política.
Qualsevol missatge que apareix als mitjans té un objectiu principal: canviar un pensament o una acció de qui el veu. O el que és el mateix, persuadir-nos que la realitat és d’una manera i que nosaltres hem de fer alguna cosa al respecte, ja sigui comprar, votar o estructurar la nostra vida segons certes creences imposades. En aquesta xerrada es van explorar les tècniques de manipulació més utilitzades actualment i com es representen des de discursos polítics, spots publicitaris o, fins i tot, directes de twitch.
-Comunicar bé i ser escriptor, amb Alfred Picó
L’escriptor i periodista Alfred Picó ens va explicar què hem de fer si ens agrada escriure i volem publicar un llibre. Ell ja n’ha escrit deu. Ens presentarà també la seva última novel·la: Manual de supervivència d’una dona soltera.
-Gabriel Lara, el professor de literatura tatuat.
Gabriel Lara és professor de literatura d’ESO i té tatuats al cos poemes, imatges i frases de Lorca i Machado, així com frases i versos que l’han marcat d’alguna manera. Per exemple, un sonet sencer de Lorca a l’esquena en tinta vermella. Diu que ho fa per ell, però així motiva els seus alumnes. Als punys hi porta un conte que ell creu que hauria de llegir tothom: El príncep feliç, d’Oscar Wilde.
Els de Jornades Literàries van ser uns dies intensos que van acabar amb la celebració de la festa major de l’Escola el dia de Sant Jordi.
Aquí podeu accedir a alres articles sobre Jornades literàries passades…
Els alumnes d’ESO van gaudir de dos dies de jornades literàries pocs dies abans de Sant Jordi
Deixa un comentari