L’IPSI Robotics Team, un equip de valents programadors de l’extraescolar de robòtica, va estar des de novembre fins a principi de febrer treballant en la confecció d’un robot per una banda i dissenyant un projecte científic vinculat a la robòtica per una altra. La raó és que des de fa 10 anys, la casa Lego organitza una lliga de robòtica anomenada First Lego League (FLL). L’Escola, després d’un llarg període de temps d’absència, va voler participar-hi de nou. Jan Puig, Joan Gallego, Louis King, Pol Barrull, Marc Torguert, Jan Garcia i Pol Esquius van ser els nostres representants.
La FLL és una competició internacional que consta de diferents parts, on no només es pretén fer un treball científic, sinó també conscienciar i buscar solucions a problemes socials a través de la robòtica. Es proposa als participants la superació d’un repte englobat en alguna temàtica d’actualitat. És un treball on la investigació científica amb la resolució de problemes juguen el paper principal. La competició està dividida en tres parts: el projecte científic, el joc del robot, i els valors de la FLL.
La FLL és una competició internacional que consta de diferents parts, on no només es pretén fer un treball científic, sinó també conscienciar i buscar solucions a problemes socials a través de la robòtica.
El repte d’aquest any s’anomenava Animal Allies i aproximava els nostres futurs enginyers a les realitats de la convivència entre els humans i les altres espècies. L’equip va haver de dissenyar un projecte científic on es millorés una interacció entre els humans i els animals. Després d’una llarga etapa de I+D, l’equip va apostar per un projecte de millora de convivència entre les meduses i els banyistes. La idea es basava en crear una boia capaç d’alertar els guardacostes en cas que aquesta detectés meduses. A més d’aquesta funcionalitat principal, la boia també incorporaría sistemes d’ajuda als banyistes en diferents situacions d’emergència. El joc del robot Els alumnes havien de crear un robot amb les peces de construcció que subministra la casa Lego. Aquest robot hauria de superar una sèrie de proves en un circuit. Aquestes proves també estaven relacionades amb la interacció entre humans i animals, i s’havien de resoldre en tan sols 2 minuts 45 segons. Els valors Tota la feina feta durant el projecte científic i la fase del joc del robot, s’havia de realitzar tenint en compte els valors que proposava Lego: inclusió, descobriment, cooperació, respecte i treball en equip.
En aquesta fase els alumnes havien d’exposar com aquesta feina els ha ajudat a treballar aquests valors. Val a dir que professor i alumnes vam quedar especialment satisfets d’aquesta part: Vam preparar una petita escenificació, on els elements decoratius eren uns cartells que mostraven cadascun d’aquests textos amb una petita explicació, després, successivament, els alumnes els van anar explicant, amb seguretat i convençuts de la feina feta.
El dia D. El dia de la competició, ens vam trobar a les 09:00 a l’Escola per fer les últimes proves, com a qualsevol competició no van faltar els nervis, els problemes d’última hora i un bon esmorzar. Al voltant de les 12:30 vam marxar amb tot l’equip cap a la UAB, un dels emplaçaments on es disputaven els tornejos de Barcelona.
Quan vam arribar-hi, de seguida ens vam adonar que el llistó estava molt alt, al costat nostre teníem els antics campions d’Espanya: Tota una experiència. Va arribar la nostra hora, les 16:00. IPSI Robotics Team presenta el seu projecte: tot i començar amb una mica de nervis, normals al enforntar-se a un jurat de 4 jutges i a la sala plena de pares, de seguida ens vam anar afinant. Al final, la presentació va ser clara, fluïda i sembla ser que la nostra idea va agradar molt per originalitat i per impacte visual: la nostra boia feia gairebé un metre d’alt per un metre d’ample.
Acte seguit ens vam dirigir a la zona on hi havia el circuit que posaria a prova el robot que vam construir. Aquesta prova la vam repetir tres vegades en intervals d’una hora. Al final, malgrat la nostra inexperiència i superant generosament les nostres expectatives, vam aconseguir un destacable 6è lloc.
Finalment, va arribar la cloenda de l’acte on es van repartir diversos premis, aquest cop no en vam rebre cap, però vam començar a visualitzar el de l’any vinent.
Entrevista a l’equip IPSI Robotics Team
– Què us va semblar l’experiència?
– Espectacular, va ser una gran experiència! Vau passar molts nervis? Sí, es van passar força nervis, a l’hora de sortir hi havia molta tensió, tot i que menys que a l’hora de presentar el projecte.
– Què us sembla el fet que la FLL tingui aquest rerefons social?
– Li dóna un sentit a fer-ho, ens va motivar molt. En què creieu que podeu millorar l’any vinent? Ens va faltar una mica de temps per poder perfeccionar el robot, podríem millorar l’estructura per poder fer els canvis i per resoldre les proves més ràpid.
– Penseu repetir?
– Sens dubte hi tornarem l’any vinent.
– Voleu afegir algun comentari?
– Volem donar especials agraïments a l’Escola i a l’AMPA per donar-nos l’oportunitat de poder participar en aquesta lliga. A l’Ester Fulgado i a la Gemma Fosalba, professores de plàstica, per la seva ajuda en el disseny de la boia i en general a tot el professorat que ens ha donat un cop de mà. Per finalitzar, també volem mencionar en Xin de 3A que ens va donar un cop de mà en la construcció de la boia així com en el disseny d’alguna peça clau del robot. Xin! t’esperem l’any vinent a l’extraescolar.
– I l’any vinent ?
– L’any vinent IPSI Robotics es tornarà a inscriure a la FLL, si vols venir amb nosaltres et pots inscriure a l’extraescolar de robòtica on, a més a més, podràs aprendre moltes coses més, com Arduino, impressió 3d i sensorització.
Deixa un comentari