
Ens agrada molt començar aquest article amb aquesta imatge anomenada Núvol de paraules que conté les més utilitzades en el nou currículum d’educació física a l’etapa de l’Educació Primària.
En aquest currículum, l’educació física, com la resta de matèries, cal abordar-la de forma competencial. El cos i el moviment són considerats com a elements fonamentals per a la formació integral de l’alumnat. L’àrea d’educació física va més enllà del que és motriu i ha d’aprofitar tot el potencial educatiu del cos i el moviment per incorporar aprenentatges que han de perdurar al llarg de la vida (hàbits saludables, habilitats socials, etc.).
La natació és un dels esports més complets que existeixen, aporta grans beneficis per a la salut i afavoreix la socialització, per això a IPSI té la seva franja específica en l’horari de l’alumnat. Fins fa molt poc, les dues instal·lacions de les quals disposàvem eren la nostra pròpia piscina i la Piscina Sant Jordi, al barri, ben a prop de l’escola. Però, durant el mes d’octubre, de forma totalment imprevista, les instal·lacions d’aquesta piscina olímpica van haver de ser clausurades temporalment per efectuar-hi unes obres de millora i vam haver de buscar una alternativa per als nens i nenes de 6è de primària, amb l’ànim de recuperar la natació tan aviat com fos possible.
Des de l’equip de coordinació ens va semblar una oportunitat fantàstica per oferir a aquests alumnes la possibilitat d’escollir una nova activitat educativa en hores lectives i vam dissenyar vuit espais d’aprenentatge per enriquir la seva formació i sempre d’acord amb el currículum.
Vam obrir diferents itineraris en el camp de l’activitat física, de la dansa, de la música, de la literatura, del cinema, de la gastronomia i de les activitats pensades, també, per ajudar els altres. A continuació vam presentar els vuit espais d’aprenentatge als alumnes i a les famílies:
- Espai d’aprenentatge Estem gravant
- Espai d’aprenentatge Club de lectura: estels i constel·lacions.
- Espai d’aprenentatge Aquàtic
- Espai d’aprenentatge Danses del món
- Espai d’aprenentatge IPSI batega
- Espai d’aprenentatge Cuinem
- Espai d’aprenentatge Rollers
- Espai d’aprenentatge Jump the wall
Més endavant, es va demanar als nens i nenes que votessin les seves preferències en una enquesta online, després d’haver-ne parlat amb les seves famílies. Per a l’assignació de cada alumne a una activitat, no sempre es van poder respectar les primeres opcions perquè, en molts casos, la demanda superava, amb escreix, l’oferta de places, però sí que es va parlar amb tot l’alumnat. Ens agrada molt explicar als nens i nenes que sovint les dificultats es poden transformar en oportunitats si ho intentem i tenim les eines per fer-ho.
Amb les vacances de Nadal va arribar el final de l’activitat iniciada a l’octubre. Aquest trimestre tots han pogut canviar i experimentar un nou itinerari d’espai d’aprenentatge. I aquesta és la intenció, anar oferint als infants oportunitats que els desvetllin nous móns.
A continuació presentem amb més detall cada un d’aquests espais amb el seu univers de possibilitats. Exploreu-los…
Espai d’aprenentatge Estem gravant:
L’objectiu de l’espai d’aprenentatge “Estem gravant” és aproximar els nens i nenes al 7è art: el fantàstic món del cinema a través de la pràctica. Tant infants com adults consumim cada vegada més material audiovisual perquè tenim un munt de pantalles al nostre abast. Però ens hem aturat a pensar com es creen aquests continguts? I quins són els antecedents que van marcar la història del cinema perquè avui estiguem aquí? En aquest espai ho descobrirem.

Posant en marxa la nostra imaginació, crearem un petit curtmetratge, des de la idea a l’edició final: aprendrem els plans cinematogràfics, alguns trucatges, a actuar davant de la càmera… i molt més. Preparats/des? So, càmera, acció!
Espai d’aprenentatge Club de lectura: estels i constel·lacions.
El nostre objectiu era, en un primer moment, compartir amb l’alumnat els llibres que els han fet lectors, els llibres que han estat lluminosos i, més tard, continuar trobant camins, establint vincles entre obres diferents -diàleg intertextual-, suggerint una possible ruta a partir d’àlbums il·lustrats inspiradors d’escriptors/es i il·lustradors/es de referència: escriptors i il·lustradors d’aquí i d’allà que ens portaran a móns i situacions que ens faran interrogar-nos, que ens interpel·len i que provocaran una conversa literària entre iguals, reconeixent la veu del lector.

Espai d’aprenentatge Aquàtic
En l’espai d’aprenentatge aquàtic estem treballant que tant els alumnes de 6è, com els de 3r, facin un aprenentatge cooperatiu.
Els alumnes de 6è prenen part en les explicacions dels diferents estils de natació que practiquen, amb l’objectiu que aprenguin a saber comunicar els diferents moviments, és a dir, que tinguin consciència corporal dels estils que practiquen a l’aigua.
Amb els alumnes de 3r la dinàmica continua sent la mateixa, però afegint la motivació de nedar amb companys més grans, que els entusiasma.
Espai d’aprenentatge Danses del món
Al taller de danses del món viatgem cada dimecres per un continent, enriquint-nos dels seus ritmes, moviments, energies… fent tastets, aprenent i deixant-nos sorprendre pel que totes aquestes danses tenen per oferir-nos. La salsa, el swing, el vals… són alguns dels ritmes que més ens han captivat de moment.
Espai d’aprenentatge IPSI batega
A l’espai d’aprenentatge de percussió “IPSI batega” treballarem els ritmes emprats als Carnavals de Salvador de Bahia, una de les ciutats més importants del Brasil. Percudint els nous instruments de percussió que ha adquirit l’escola aquest any, els alumnes podran formar part d’un veritable combo de batucada. Amb aquesta activitat volem potenciar el seu sentit rítmic d’una forma motivadora i, alhora, fomentar el sentiment de pertinença a un grup.

Espai d’aprenentatge Laboratori de cuina?
L’espai d’aprenentatge del laboratori de cuina és un taller per experimentar, jugar, tastar crear i elaborar receptes delicioses amb productes naturals de temporada.
Al taller elaborem receptes de tota mena (pizzes, postres, sushi…) sempre tenint en compte els interessos dels alumnes, tastem aliments i fem combinacions de colors, de gustos o textures amb l’objectiu d’educar el paladar dels nens.

Al taller aprenem les mesures de seguretat i higiene de la cuina, netegem els estris i deixem la cuina tal com l’hem trobada.
L’objectiu final és educar-los perquè siguin autònoms a la cuina, perquè prenguin decisions a l’hora de combinar aliments i que aprenguin a tenir una dieta sana i equilibrada.
Espai d’aprenentatge Rollers
A l’espai d’aprenentatge de patinatge en línia descobrim i perfeccionem les tècniques del patinatge urbà que ens caldran per desplaçar-nos de forma independent i segura, ja sigui en espais tancats o al carrer, adequant la nostra velocitat segons l’espai disponible, aturant-nos amb seguretat, així com aprenent habilitats diverses que fan que aquest esport sigui tan ràpid, vistós i divertit: anar endavant, enrere, diferents girs, frenades, salts, equilibri sobre un patí, transicions (cara-esquena-cara), alguns trucs (“enanito”, “canó”, punta-taló)… i tot sempre des d’una visió lúdica i no competitiva de la pràctica, que potenciï tant la nostra coordinació com l’equilibri.
I tot això sense oblidar que és una activitat on l’alumne farà una evolució personal i alhora social, ja que és un esport individual que es pot practicar en grup, desenvolupant les virtuts educatives que aporta la pràctica de l’esport (esforç, gestió de la frustració, disciplina, dedicació, sacrifici, empatia, respecte als companys).
Som uns apassionats del patinatge i ens encanta que es noti!
Espai d’aprenentatge Jump the Wall
Jump the Wall parteix de la reflexió sobre les capacitats i actituds d’un mateix i del recolzament que pot oferir un equip per poder superar diferents obstacles durant el transcurs de la vida.
A partir d’algunes sèries d’animacions com Haikyuu o Ao aishi els alumnes comencen a reflexionar sobre la tenacitat, l’esforç, la cooperació, l’autocontrol, la diversió, l’empatia, la competició i l’estratègia, tot connectant diferents idees en cada sessió. Aquí podem veure una petita mostra d’algunes d’aquestes connexions fetes pels alumnes:
Empatia i cooperació: “Per cooperar necessites entendre l’altra persona”.
Esforç i empatia: “T’has d’esforçar i pensar en els altres”.
Empatia i competició: “La competició i l’empatia juntes tenen un nom: joc net”.
Empatia i competició: “Quasi sempre has de pensar què vol fer el rival per guanyar”.
Estratègia i cooperació: “Si cooperes pots aconseguir una millor estratègia”.
Autocontrol i esforç: “Per no rendir-me em cal esforç i autocontrol”.
Empatia i cooperació: “Per acceptar les idees dels altres va molt bé empatitzar”.
Cada classe parteix d’una situació o repte motriu on els alumnes hauran de buscar solucions per anar superant totes les dificultats en equip tot reflexionant al voltant de la tenacitat, l’esforç, la cooperació, l’autocontrol, la diversió, l’empatia, la competició i l’estratègia.
Deixa un comentari