Jordi Miralles, professor de matemàtiques d’ESO i meteoròleg
El curs avança a l’escola i la tardor ens mostra una activitat meteorològica a la que no estàvem acostumats, especialment pel que fa a la pluja. Els que som una mica més grans si que recordem mesos d’octubre amb fred i arribar a la castanyada amb roba d’abric. Però molts dels nostres alumnes, especialment els d’infantil i primària, poden pensar que arribar en màniga curta a finals d’octubre és un fet ben normal, i no ho és. Aquesta tardor està resultant ser molt plujosa i tot i no ser freda, si que hem anat alguns dies a l’escola amb menys de deu graus de temperatura a primera hora del matí. De tota manera, la temperatura mitjana a la ciutat de Barcelona d’aquest passat mes d’octubre ha estat 1,6 ºC per damunt de la mitjana del període de referència 1961-1990. Pel que fa a la pluja, s’han recollit gairebé 200 litres d’aigua per metre quadrat, concretament 195.6 l/m2 a l’Observatori Fabra situat al Tibidabo. Cal anar fins l’octubre de 1987 per trobar un octubre tant plujós com el de l’any 2.018. Un altre aspecte a tenir en compte han estat els 16 dies de pluja que hi ha hagut en tot aquest mes. Molt poques vegades passa que en un mes hi hagi més dies amb pluja que sense ella. És normal que plogui tant?
I és que la meteorologia d’octubre l’ha marcada el pas de sis depressions que quan han arribat al mar Mediterrani, que estava una mica més càlid del normal, s’han reforçat i han provocat intenses pluges. Malauradament moltes d’aquestes pluges han provocat greus inundacions i desenes de morts entre les Illes Balears, sudest de França i Itàlia.
I un altre curiositat del temps ha estat que feia deu anys que a finals d’octubre no hi havia tanta neu al Pirineu, amb guixos de fins a mig metre. Això ha permès obrir les pistes d’esquí de l’estació de La Masella, a la comarca de la Cerdanya
Aquesta meteorologia tan curiosa, o si més no, tan poc freqüent, fa que sovint sentim parlar que el temps està canviant. I és cert, el temps sempre canvia. Una de les característiques del clima és que canvia al llarg dels anys. El que no és tan normal és que canviï tant en un període de temps d’unes quantes dècades.
Una de les característiques del clima és que canvia al llarg dels anys, el que no és tan normal és que canviï tant en un període de temps d’unes quantes dècades.
Durant la història del nostre planeta, el clima ha sofert diversos canvis, però sempre per causes naturals, com per exemple els canvis en els paràmetres orbitals de la Terra, l’impacte de meteorits o canvis en la circulació dels oceans, com a més destacables. Actualment hi ha evidències de canvi climàtic, però és la primera vegada en la història de la humanitat que la causa ha estat l’acció de l’home amb la crema de combustibles fòssils. I pitjor que això és el fet que l’home té la capacitat de canviar el clima però no de controlar aquest canvi.
L’últim informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic (GIECC) (Internacional Panel on Climate Change, IPCC en anglès) de l’any 2.013, conclou que la temperatura global del planeta ha augmentat 0,76 ºC en el període 1.850-2.005. I el pitjor no és això, sinó que es preveu que al llarg del segle XXI aquest augment sigui de entre 1,5 ºC i 4,5 ºC. Aquest fet també és extrapolable a Catalunya, on la temperatura mitjana ha augmentat 1,2 ºC en els darrers 65 anys.
Les conseqüències d’aquest canvi climàtic ja les notem: temperatures mitjanes més altes al llarg de tot l’any a gairebé tot el planeta. I un planeta més càlid implica que hi hagi més evaporació de l’aigua dels oceans i mars i per tant més precipitacions. A la nostra latitud s’espera que augmentin els períodes de sequera però a l’hora també la intensitat de les precipitacions. Vol dir això que les fortes pluges d’aquest mes d’octubre siguin conseqüència directa del canvi climàtic? Doncs no ho sabem, perquè pluges intenses i inundacions n’hi ha hagut moltes al llarg de la història, fins i tot quan no se’n parlava del canvi climàtic. Però per altra banda que augmenti la freqüència de fortes pluges entra dintre de les conseqüències d’aquest canvi climàtic que hem provocat.
Sigui com sigui, tingueu el paraigua ben a prop quan s’anunciïn pluges.
Aquest mes d’octubre ha estat el mes plujós a Barcelona des del 1987. Perquè passa això i què hi pot tenir a veure el canvi climàtic?
Joan Albert (pare IPSI) says
Article molt interessant. L’estudi de la variabilitat pluviomètrica a la conca del Mediterrani és una de les línies de recerca que tenim al Grup de Climatologia de la Universitat de Barcelona (http://www.ub.edu/gc/). Article del Diari Ara, publicat al 2016, sobre un estudi de pluges torrencials a Catalunya del Grup de Climatologia: https://www.ara.cat/societat/novembre-terreny-adobat-pluges-fortes_0_1682231785.html