Antonia Herrera i Mario Ubach, alumnes de 1r de Batxillerat
– Què vas estudiar?
– Primer vaig fer Batxillerat que començàvem alls 10 anys i acabàvem als 16. Quan vaig arribar a sisè de Batxillerat vaig estudiar magisteri perquè m’agradava i perquè a casa no em podien pagar els estudis. Em va agradar molt perquè sempre m’ha agradat ensenyar.
– Has estudiat alguna cosa més?
– Vaig entrar a econòmiques perquè era una de les poques carreres que es podia fer a la tarda. Jo tenia feina de mestre i me n’anava de set a deu de la nit a estudiar economia. El primer any el vaig fer de prova perquè no volia perdre el ritme, a partir d’aquí em va agradar i vaig decidir deixar magisteri, entre altres coses perquè es guanyava més fent d’economista, malgrat no havia acabat la carrera.
– Has donat classes durant tota la teva vida?
– El magisteri no l’he deixat mai, perquè sent economista he seguit donant classes a la universitat, a economistes i a escoles professionals. Tinc molts alumnes que em trobo pel carrer que ja estan casats i tenen fills, cosa que m’encanta sempre recordar. Ara he tornat a reprendre l’ensenyament amb vosaltres i m’agrada molt fer-ho.
– Ara mateix t’agradaria estudiar alguna cosa més?
– I tant! Jo penso que sempre s’ha d’estar estudiat, hi ha una frase de Séneca que deia que “hi ha molta gent que existeix, però molt poca que viu”. Estar estudiant, indagant a veure què tens al teu voltant penso que és una cosa fantàstica. El món és tan ampli que sempre hi ha coses a aprendre. Sempre hem de tenir la porta oberta a aprendre, cada dia hem d’aprendre una cosa nova i fa molt de goig quan no sabies una cosa i ara ja la saps.
– A una persona que li agrada aprendre, li agrada ensenyar?
– “Quan un ensenya aprèn més”, us ho dic amb el cor a la mà, penso que realment és així. Quan jo explico les coses és quan les entenc millor perquè per ensenyar-les les has d’entendre molt bé. Per molt que t’ho preparis sempre tindràs dubtes i preguntes que no podràs contestar, gràcies a ensenyar he après coses noves.
– Com definiries l’economia i la seva importància?
– L’economia per desgràcia ens mana: perquè treballem? Treballem perquè ens agrada, però al final dius si a final de mes em cauen diners i quants més millor, fantàstic. L’economia ens mana si no, no podríem menjar. Si tinguéssim la bola de vidre no hi hauria economistes n’hi hauria un i prou. El que sí que hem de pensar i a vegades ens n’oblidem es que l’economia ha d’estar al servei de les persones i no les persones al servei de l’economia. Hem de viure tots, no existir, viure. Si ens molestem els uns als altres o no ens ajudem prou els uns als altres evidentment aquesta vida no tindrà sentit. Quin sentit té aquest senyor que se’n va a la tomba amb molts milions, de què li han servit? De res, per tenir una medalla i que els altres li reconeguin i de tot això qui en gaudeix són els seus hereus.
Estar estudiant, indagant a veure què tens al teu voltant penso que és una cosa fantàstica. El món és tan ampli que sempre hi ha coses a aprendre.
– Què és el que més t’agrada de ser professor?I el que menys?
– A classe sempre m’agrada estar dret perquè us veig a tots la cara. El moment que m’agrada més és quan expliques una cosa i mires les cares dels alumnes i saps que ho han entès. Sé que ho han entès perquè l’alumne fa una mitja rialleta o li veus la cara de patir i de cop i volta es relaxa, vol dir que ho ha entès. A vegades els alumnes no t’entenen perquè estan despistats, però a vegades també som nosaltres que no ho expliquem prou bé.
Per mi, també hi ha moments pitjors, tots tenim bons dies i mals dies, hi ha dies que plou i que neva i hi ha dies que fa sol, jo entenc que que hi ha dies que als alumnes us costa estar atents perquè a casa heu tingut problemes, o perquè veniu d’un examen que us ha anat malament. Tot això és normal i en aquest moment m’encanten els dos grups que tinc tant a primer com a segon.
En Joan Pallerola ens explica la seva llarga experiència com a docent i ens anima a reflexionar sobre l’economia.
teresa villalba parer says
Felicitats per l’entrevista!!!
Comparteixo moltes idees dites, però en destacaria dos:
-L’economia ha d’estar al servei de les persones.
-Tots hem de poder viure….. no val existir.