Laura Nogueras, mestra d’instruments de corda de l’escola de música d’IPSI
A principis d’aquest curs la Núria Soldevilla, exalumna d’IPSI i l’Aurelien Rotureau (Orel) es van posar en contacte amb l’Escola, per dur a terme un projecte pedagògic de creació musical amb la seva companyia Dona Mezcal.
Aquest projecte tenia el seu punt de partida en un espectacle dedicat al conte infantil Parco, editat per Akiara, escrit per Àlex Nogués i il·lustrat per Guridi. A més a més, es tractaria d’una col·laboració amb diverses escoles de França.
Al departament de música ens va entusiasmar la idea i vam decidir que l’etapa més adient per dur a terme aquest taller serien els alumnes de 5è de primària. Han estat uns quants mesos en què hem intercanviat mails i videotrucades per poder perfilar la logística d’espais, grups instrumentals i també dedicar alguna sessió amb els alumnes per anticipar aquesta activitat.
El dilluns 26 de febrer la Núria, l’Orel i l’Enki van arribar a l’Escola des de França amb el cotxe carregat d’instruments, robots en forma d’esquelet i maletes amb material d’enregistrament. Va ser increïble veure el desplegament que van fer a l’aula de música, convertint-la en una tarda, en un estudi de gravació.
Durant aquella setmana cada grup de 5è va tenir 3 sessions de classe amb ells, a la primera sessió la Núria i l’Orel van reflexionar una mica sobre el que comporta el procés de creació artística i vam començar també a parlar del llibre de Parco, que la setmana anterior ja havíem llegit a classe. Parco ens proposa el viatge d’un esquelet (el protagonista de la història) que es desperta cada any pel dia de la festa dels morts a Mèxic i visita la seva família. D’aquesta manera vam aprofitar per parlar de la cultura mexicana, de la seva història i del folklore vinculat a la festa dels morts.
La segona sessió va estar enfocada a crear un text amb rimes on es fes al·lusió a Parco i la seva visita a Barcelona. Els alumnes, després d’escriure amb la Núria diferents textos, van poder enregistrar les seves veus sobre les bases rítmiques de MAO (Música Assistida per Ordinador) que l’Orel conjuntament amb el tècnic de so, l’Enki, ja havien gravat anteriorment. Vam descobrir en Toctoc una calavera que connectada a l’ordinador picava ritmes i també teclats que feien loops.
A la darrera sessió els alumnes van fer ús dels seus instruments de corda, vent metall i percussió, tocant i gravant petites frases. Va ser molt estimulant veure com els alumnes en molt poc temps van ser capaços d’aprendre per imitació el que l’Orel els demanava. Alhora la Núria va aprofitar per aprofundir una mica més en el tema de la festa dels morts i analitzar les diferents formes que tenim d’honorar i celebrar els nostres avantpassats.
Finalment, tot el projecte Dona Mezcal va culminar amb una trobada dels 108 alumnes de 5è cantant plegats la cançó de Parco que ells havien anat creant al llarg de la setmana.
Volem agrair sincerament l’entusiasme, dedicació i professionalitat de la Núria i l’Orel amb aquest taller tan enriquidor tant en l’àmbit musical com personal. També als alumnes de l’escola que han treballat amb molt d’interès i motivació. Ens hem sentit tots molt afortunats.
Aquest projecte encara no ha finalitzat i tenim moltes ganes d’escoltar el resultat total de les diferents escoles que hi participen!
Voleu saber més sobre com fem música a IPSI?
Un projecte musical molt enriquidor que ens connecta amb altres escoles de França
Deixa un comentari