Ona Claramunt, Clara Llopart i Katia Schwarz, alumnes de 1r de Batxillerat
Carles Vázquez, dirigeixes el Departament de neteja i gestió de residus… com ho fas? Vull dir la neteja de residus d’una ciutat tan gran i tan turística i amb tanta gent com és Barcelona…
No ho gestiono jo sol, sinó que ho gestionem des de l’Ajuntament, som un equip de grans professionals que s’estimen molt la ciutat. El primer que et diria és que has d’estimar molt la ciutat i després has de posar una mica de sentit comú. Pensa que al servei de la neteja i recollida d’escombraries treballen 4100 persones i 1400 vehicles, això suposa un pressupost desorbitat. Ens gastem molts i molts milions a l’any per fer la neteja, tants com 280 milions d’euros l’any, són molts diners a disposició d’aquest servei, i s’intenta fer tot molt organitzadament i que no s’improvisi res.
I a les zones més turístiques, com per exemple a la platja o a l’eixample
Mira, et diria que a diferència d’altres ciutats, no diré noms, Barcelona no només cuida el centre o les zones més turístiques, sinó que cuida tots els barris, perquè cada barri té la seva importància, netegem de la mateixa manera, no amb la mateixa intensitat però de la mateixa manera i amb el mateix interès zones del Poble Nou o del Poble Sec o de Sant Andreu que zones més turístiques. Potser posem més recursos al voltant de la Sagrada Família, però l’interès, la neteja, els esforços, la dedicació, és a tot arreu la mateixa, no deixem que cap zona caigui per ella mateixa.
Centrant-nos en les zones més turístiques, tu, que fa 18 anys que hi treballes, has notat una diferència causada pel turisme? Que cada cop està més bruta?
Barcelona no només cuida el centre o les zones més turístiques, sinó que cuida tots els barris, perquè cada barri té la seva importància…
Està clar. Està clar que el turisme implica pressió sobre l’espai públic, un espai públic moltes vegades saturat. Saturat de tal manera que obliga a passar centenars de vegades i per tant sí, sí que és cert que hi ha hagut una evolució i que, per exemple, jo et diria que les paperers de la Rambla o del Portal de l’Àngel les buidem 14 vegades a dia. Això abans, amb 6 vegades al dia n’hi havia prou i per tant, hem d’estar atents perquè la ciutat també és canviant, no és homogènia, per tant hem de saber com canvia i ens hem d’anticipar als canvis, quan arribes tard, això ja està brut i per tant hem de posar recursos perquè la gent no tingui la sensació que: “Ostres! ens estan abandonant, l’Ajuntament ens abandona i no ens neteja.” No, això no ha de passar.
Jo no n’he vist a Barcelona però n’he vist en altres llocs de Catalunya, els contenidors subterranis. Tu com et posiciones, per què hi ha gent que diu que sí, hi ha gent que diu que no?
Carai si que en sabeu d’això…
Sí, hem fet recerca.
No, això nosaltres… Els contenidors subterranis poden funcionar en llocs que, primer, s’utilitzen poc, perquè són molt lents de recollir, i en llocs com molt, molt emblemàtics on diguéssim, per la seva concepció, o perquè és una plaça major, o perquè és un carrer super peatonal, necessites amagar els residus. A més a més, en municipis més petits, el subsòl no està ocupat. Aquí, a Barcelona el subsòl, us faríeu creus del que hi ha a sota terra: cables, fibra óptica, tuberies de tot tipus… per no dir arrels d’arbres, per no dir no sé què més. Molts serveis, molts serveis. Dels contenidors soterrats, jo no en sóc partidari. No estan ben solucionats tècnicament i, per tant, ens estimem més els contenidors en superfície, en llocs que realment no molestin la ciutadania i siguin assequibles.
Sí, potser en un poble més petit són més útils perquè no hi ha tanta gent.
Efectivament, a Barcelona els contenidors s’haurien de fer molt profunds perquè tinguessin molta capacitat, els hauries de recollir molt sovint. Un contenidor d’escombraries del carrer el pots recollir en uns 40 segons, 42 segons; un contenidor soterrat d’aquests que tu dius demanen entre 4 o 5 minuts.
I després, què opines de la nova proposta de l’Ada Colau, que vol incorporar la manera de recollir la brossa porta en porta? Trobes que és una bona iniciativa, o…?
És una iniciativa interessant, perquè, mireu… Amb la recollida selectiva d’escombraries hem arribat amb el sistema tradicional de contenidors a un 36%. Fa molts anys que estem estancats al 36% de la recollida selectiva i no avancem més. En el moment en què implantes un sistema com aquest, porta a porta, ja no contenidors anònims 24 hores 365 dies tot el dia al carrer, sinó porta a porta, i porta a porta vol dir treure les escombraries al vespre, davant de casa teva, però cada dia pots treure només una fracció: Els dilluns l’orgànic, els dimarts el paper, els dimecres els envasos… només pots treure això. En el moment en què comencem a fer això, com que individualitzes l’aportació, la gent comença a reciclar. Qui ho vol fer malament ho seguirà fet malament, però hi ha gent que diu: Ostres! I en el fons és més còmode: Escolta’m, jo tinc tres dies d’orgànic, dos d’envasos, un de paper, i el dilluns el rebuig. És comodíssim. La dificultat és deixar-ho a la porta de casa, però fixa’t, ho deixo a la porta de casa al vespre i ja està. És més senzill, requereix una mica més d’esforç, però els beneficis són infinits, els beneficis són infinits, per nosaltres i per tota la societat.
Més informació a:
Entrevistem a en Carles Vázquez, que a més de ser el president de l’AMPA de l’escola també dirigeix el Departament de neteja i gestió de residus de l’Ajuntament de Barcelona
Deixa un comentari