Els alumnes Víctor Calatayud Espín i l’Aina Llurba Garcia, de quart d’ESO de l’Escola IPSI, han estat seleccionats per participar en la quinzena edició del Programa Joves i Ciència de la Fundació Catalunya – La Pedrera. Dels més de 450 alumnes que van presentar la sol·licitud, només 50 han estat escollits després de passar diverses proves eliminatòries.

Tots dos participaran en el projecte “Explorant i aplicant la biologia molecular: des de l’enginyeria genètica fins a les nanomàquines.
El projecte està liderat per investigadors i investigadores del John Innes Centre (Regne Unit), del The Sainsbury Laboratory (Regne Unit) i de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) (Itàlia).
Què aprendran el Víctor i l’Aina?
La recerca bàsica ha estat i encara és molt important a l’hora d’estudiar què són els gens, l’ADN, l’ARN i les proteïnes, juntament amb els processos cel·lulars que els relacionen (replicació, transcripció i traducció). També ha estat vital per entendre quines són les característiques de bacteris, fongs, virus, animals i plantes. Amb aquests coneixements sobre el que passa a la natura, científics i científiques d’arreu del món duen a terme recerca aplicada on dissenyen processos o molècules amb funcions noves o millorades.
En aquest projecte, aprendran conceptes i tècniques diverses que s’utilitzen en biologia molecular, biotecnologia, biomedicina i enginyeria genètica, i aconseguiran entendre la seva importància a partir de diversos casos pràctics. Així doncs, el projecte començarà amb la transformació de bacteris per tal que produeixin la proteïna fluorescent de medusa anomenada Green Fluorescent Protein (GFP). Aquesta proteïna ha revolucionat el camp de la biomedicina, on és àmpliament utilitzada com a biosensor. Seguidament, purificaran la proteïna mitjançant tècniques cromatogràfiques. Processos d’expressió i purificació similars al que duran a terme el Víctor i l’Aina són àmpliament utilitzats en el camp de la biotecnologia i la biomedicina, amb exemples ben notoris com la producció d’insulina per a diabètics o la producció d’anticossos.
També estudiaran les resistències a antibiòtics i aprendran aplicacions ben diferents dels virus, des d’eliminar bacteris resistents fins a ser utilitzats com a tractament contra el càncer. Entendran tècniques punteres d’enginyeria genètica, analitzaran mostres d’ADN i estudiaran alguns dels microorganismes de les Planes de Son i les seves característiques. A més, coneixeran diferents bases de dades de seqüències d’ADN i de proteïnes, i de visualització d’estructures. Descobriran per què és tan important conèixer l’estructura i les funcions de les proteïnes i com les poden utilitzar per tal de dissenyar nanomàquines. A més, tindran l’oportunitat d’utilitzar una impressora 3D i la faran servir per a imprimir la proteïna o nanomàquina que escullin o dissenyin.
D’altra banda, aprendran a dissenyar un experiment científic i a buscar, presentar i escriure articles científics. A més, hauran de desenvolupar el pensament crític i debatran en grup l’impacte de tractaments i tècniques moleculars que utilitzaran durant el projecte.
En resum, els esperen dues setmanes ben intenses i divertides en les quals adquiriran les competències necessàries per a convertir-se en científics.
Els cinquanta estudiants seleccionats tenen l’oportunitat de viure una experiència única participant en un dels cinc projectes de recerca científica proposats en la primera fase, que es desenvoluparà entre finals de juny i mitjans de juliol a Món Natura Pirineus, a Planes de Son (Pallars Sobirà). A cada projecte hi participaran deu estudiants.
El Programa Joves i Ciència no acaba amb les estades científiques a Món Natura Pirineus, sinó que té una continuïtat durant els dos anys posteriors, amb les estades al centre de recerca i les estades de recerca internacional. Aquestes dues fases tenen l’objectiu de seguir acostant els estudiants a la ciència, ja sigui fent una estada en un centre de recerca o en un programa internacional de ciència.
Per poder formar part de la segona fase del programa, els estudiants hauran d’escriure un article científic durant el primer trimestre de 1r de Batxillerat. La qualitat d’aquest treball serà determinant per obtenir un plaça a la següent fase del programa.
Durant l’estiu de 1r a 2n de Batxillerat, els estudiants seleccionats a la primera fase del programa podran continuar tenint experiències en investigació científica en un centre de recerca local. L’objectiu d’aquesta segona fase és que cada estudiant s’incorpori a un equip d’investigació d’un laboratori científic, on podrà treballar amb professionals de primer nivell i en grups de recerca internacionals.
Aquesta fase també inclou una única opció d’estada de recerca internacional amb places reservades per als estudiants del Programa Joves i Ciència en un prestigiós programa de ciència; així com la possibilitat de sol·licitar plaça i entrar en el procés de selecció d’alguns programes internacionals de ciència recomanats per la Fundació.
Com a requisit per accedir a aquesta etapa del programa, caldrà haver escrit un article científic i cursar el batxillerat científic i/o tecnològic.
En la tercera i última fase del programa els estudiants hauran de buscar pel seu compte un projecte de recerca a desenvolupar durant l’estiu de 2n de Batxillerat, ja sigui en un centre d’investigació o en un programa de ciència. L’objectiu d’aquesta fase és que siguin els propis estudiants els qui busquin un projecte de recerca en el qual treballar que s’ajusti a les seves preferències i interessos científics. Tot i que el propòsit d’aquesta fase és que els estudiants cerquin oportunitats de recerca a nivell internacional, també s’admetrà la possibilitat de realitzar una estada local en un centre o institució on l’estudiant hi tingui un interès en particular.
Com a última opció, el Programa Joves i Ciència oferirà als estudiants un nombre de places reservades limitades per participar en un programa internacional de ciència o incorporar-se en un equip d’investigació d’un centre de recerca internacional durant aquesta fase; així com la possibilitat de sol·licitar plaça i entrar en el procés de selecció d’alguns programes internacionals de ciència recomanats per la Fundació.
Des de l’Escola estem convençuts que tant el Víctor com l’Aina, trauran un molt bon profit d’aquesta experiència que comença aquest curs i que finalitzarà poc abans de començar els seus estudis universitaris. La seva participació en el projecte de Joves i Ciència ens fa molta il·lusió i la volem compartir amb ells i amb el seu entorn.

Mes articles sobre projecció i ciència? feu clic aquí.
M.Àngels Navarro Garcia ha dit
Molt satisfeta per la feina de l’Aina i en Víctor. També vull felicitar a l’escola.