A finals del mes de setembre, la Meritxell Adrover va proposar als professors i professores de ciències d’ESO la possibilitat que alguns estudiants d’aquesta etapa expliquessin el microscopi i el seu funcionamentals alumnes de cinquè d’Educació Primària.
La proposta es va fer als alumnes de 4t d’ESO que fan la matèria optativa de Biologia i Geologia i a nosaltres dues la idea ens va entusiasmar. No ens ho vam pensar dues vegades i vam creure que seria una bona manera d’introduir els alumnes més petits al món de la ciència a través d’un aparell senzill però que permet veure coses que sense ell seria impossible veure-les.
Finalment, els dies 28 i 29 de setembre, els nens de 5è de Primària ven ser científics per una tarda coneixent i fent una activitat amb els microscopis. Van aprendre sobre aquest gran invent que va revolucionar la ciència ara fa quatre-cents anys.

Per a ells va ser una experiència única i especial cap a la ciència. Es van adonar que amb un microscopi podien descobrir contínuament coses sobre un món totalment desconegut i que, tot i tenir-lo davant dels nostres ulls, és del tot invisible perquè de tant petit que és no el podem veure a ull nu.
Per fer aquesta activitat més entretinguda per als alumnes, se’ls va ensenyar de manera gràfica una mica d’història i sobre com funcionen els microscopis. Un cop acabada la part de teoria van començar a utilitzar els microscopis observant diferents mostres i aprofitant que havien estudiat les diferències entre les cèl·lules vegetals i animals. Mirant les mostres i les seves característiques les van saber diferenciar.
Els alumnes van mostrar una actitud molt positiva a l’hora d’aprendre les parts dels microscopis, fent silenci quan tocava i tenint cura dels materials. Es veien molt emocionats de tenir un primer contacte amb la ciència. “Avui sóc científic!” deia un. “M’encanta la ciència” deia un altre.

Deixa un comentari