Marta Rodó, alumna de 2n de Batxillerat
Una de les primeres coses que et recomanen les persones que ja han passat pel tràngol de fer el treball de recerca és triar un tema que t’agradi, que puguis passar-t’hi hores treballant i no t’avorreixi. Però això és més fàcil dir-ho que fer-ho. Quan inicies primer de batxillerat et demanen que escullis el tema, hi ha poca gent que ho tingui clar des d’un primer moment, i jo, no era una excepció. Tenia moltes idees que em passaven pel cap, però cap m’acabava de fer el pes, fins que se’m va acudir la idea del menjar ecològic.
El meu interès envers aquest tema és producte d’un conjunt de casualitats; per una banda, des de fa uns dos anys vaig començar a interessar-me per la meva alimentació, ja que vaig conscienciar-me de l’estreta relació entre la nostra manera de menjar i la nostra manera de ser. Per altra banda, just en aquell moment vam canviar de pis, el nou pis està situat just al costat d’una botiga de menjar ecològic. Quan vaig començar a entrar en aquesta botiga, m’hi podia passar hores, mirant nous productes, investigant, comparant preus…. Però a la vegada, em passaven moltes preguntes pel cap: què és el menjar ecològic? Són reals els beneficis que aporta aquest tipus d’alimentació? És una moda?
I així és com vaig decidir triar aquest tema basant-me en la hipòtesi: “el menjar ecològic no té beneficis per la salut, sinó que és un producte de màrqueting”. Amb aquest plantejament, el meu objectiu era arribar a una conclusió definitiva: quins beneficis reals té el menjar ecològic i si val la pena invertir-hi.
Primer de tot caldria clarificar què és exactament el menjar ecològic: És aquell produït per agricultors que emfatitzen l’ús de recursos renovables i de la conservació del sòl i de l’aigua per mantenir una bona qualitat mediambiental, també s’inclou la carn ecològica, els ous i altres productes d’animals que no han rebut hormones ni antibiòtics. Aquest menjar és produït sense utilitzar la gran majoria de pesticides i fertilitzants amb ingredients sintètics o radiació.
Per tal de dur a terme aquest treball i poder verificar o desmentir la meva hipòtesi, vaig decidir no només fer una recerca i anàlisi exhaustiu de totes les investigacions fetes per universitats i entitats de gran rellevància, sinó que també vaig dur a terme un ampli treball de camp que va consistir en entrevistes amb professionals del sector, anàlisi de mercat i fins i tot, la visita a una fàbrica d’aliments ecològics anomenada “Vegetalia.”
El problema va arribar a l’hora d’extreure unes conclusions i poder verificar o desmentir la meva hipòtesi, ja que actualment no existeix cap estudi a llarg termini i amb una gran mostra de població que pugui afirmar clarament si el menjar ecològic té una sèrie de beneficis per a la salut. És per aquest motiu, que em vaig plantejar fer un petit canvi a la hipòtesi per tal d’extreure conclusions més concretes, la hipòtesi, va ser modificada per: el menjar ecològic no té beneficis per la humanitat, sinó que és un producte de màrqueting. I fent aquest petit canvi, vaig poder ampliar el rang de la meva hipòtesi, no centrant-la només en l’àmbit de la salut, sinó extrapolant-la en diversos àmbits com el medi ambient. D’aquesta manera vaig poder desmentir-la totalment i concloure que efectivament el menjar ecològic beneficia la humanitat.
No només és important el que mengem com a valor nutricional que ens aporta, sinó que cal valorar i tenir en compte tot el que s’amaga darrere dels productes que consumim.
Actualment ens trobem en un moment molt crític, el canvi climàtic no para d’avançar, i cada cop podem notar més la seva presència. Invertir en aquest tipus d’alimentació, és invertir en la millora del nostre planeta, que ens ha donat tant des de sempre i que entre tots estem destrossant.
Actualment ens trobem en un moment molt crític, el canvi climàtic no para d’avançar, i cada cop podem notar més la seva presència. Invertir en aquest tipus d’alimentació, és invertir en la millora del nostre planeta, que ens ha donat tant des de sempre i que entre tots estem destrossant. Altrament, consumir aquest tipus d’alimentació també és respectar els animals i la seva vida. Personalment considero que, si actualment no existeixen més dades per determinar els beneficis del menjar ecològic és perquè no interessa, hi ha massa interessos, massa diners darrere del sector alimentari, controlat per poques empreses que s’emporten grans beneficis, que veuen el corrent del menjar ecològic com un risc de pèrdua de mercat.
Considero que escollir ecològic és una filosofia de vida, un respecte cap al medi ambient i cap als animals, un desig de canviar el futur per tal de poder continuar vivint en aquest món i lluitar perquè millori. Hi ha d’haver més gent que pensi d’aquesta manera, que li importi el planeta on viu per aconseguir canviar-lo, i, escollir ecològic és un petit gran pas en aquest sentit.
Treballar durant tot un any sobre un tema, et dóna una amplitud de coneixements que et converteix quasi en una experta en aquest tema. Aquest treball m’ha aportat coneixement i aprenentatge pel que fa a valors personals. He gaudit molt fent la part pràctica d’aquest treball. Anar a “Vegetalia” va ser una experiència única que no hagués pogut aconseguir si no hagués estat per aquesta recerca. Cal afegir que d’ençà que l’he fet, la meva conscienciació i la meva implicació en la cura del medi ambient i de la nostra salut ha anat augmentant, plantejant certs canvis en el meu dia a dia i en el de la meva família. Tot el coneixement i els valors adquirits han estat, per sobre de tot, una lliçó de vida.
Escollir menjar ecològic és una filosofia de vida, un respecte cap al medi ambient i cap als animals, un desig de canviar el futur per tal de poder continuar vivint en aquest món i lluitar perquè millori.
Deixa un comentari