Història de la filosofia - Matèria de batxillerat
Escola ipsi

Si us plau, gira el mòbil per veure bé la web. Gràcies!

IPSI - Escola concertada Barcelona

Escola concertada de Barcelona

Història de la filosofia

Descripció de la matèria

La matèria d’Història de la Filosofia aprofundeix en els continguts iniciats en l’assignatura de Filosofia de primer i fa un recorregut per les preguntes i respostes fonamentals que la humanitat s’ha anat formulant. Qüestions que fan referència a l’origen de la naturalesa i el cosmos, el sentit de l’existència humana,  la possibilitat i les formes del coneixement i la definició dels valors que estimem adequats per a orientar les nostres accions i creacions (la veritat, el bé, la justícia, la bellesa). El fi últim és que l'alumne a partir de la comprensió de les diferents teories i controvèrsies filosòfiques pugui desenvolupar una posició pròpia cada vegada més profunda, dialogant i crítica davant dels problemes del present i els reptes del segle XXI i les qüestions filosòfiques que són inherents a la condició humana.
Metodològicament l’assignatura treballa amb l’anàlisi i interpretació de textos i materials audiovisuals. En la mesura que l’oferta cultural ho possibilita s’estimula la visita a exposicions i l’anada al teatre i al cinema per treballar continguts filosòfics.

Objectius:
Interpretar qüestions filosòfiques a partir de la selecció i l’anàlisi rigorosa de fonts per a produir  judicis i tesis personals desenvolupant una actitud autònoma i creativa en l’àmbit de la reflexió filosòfica.
Reconèixer i aplicar les normes de l’argumentació i del diàleg filosòfic amb rigor.
Reconèixer i comparar com els problemes filosòfics s’han plantejat en les diferents èpoques a partir de l’anàlisi i interpretació de textos.
Avaluar de manera global  i interdisciplinària problemes ètics i polítics fonamentals i d’actualitat analitzant-los filosòficament.

Temari de la matèria

1-Els orígens de la filosofia grega: el pas del mite al logos, la filosofia arcaica.
2- La il·lustració grega: la Sofística i Sòcrates.
3-. Plató.
4-. Aristòtil.
5. Les escoles hel·lenístiques.
6- La filosofia medieval.
7. La filosofia del Renaixement i la Revolució científica.
8. El Racionalisme: René Descartes.
9. L'Empirisme: John Locke i David Hume.
10. La Il·lustració i la filosofia d'Immanuel Kant.
11. L'Utilitarisme: John Stuart Mill.
12. El Vitalisme: Friedrich Wilhem Nietzsche.